Пуснаха нов проект за минималната заплата

Васил Велев, председател на АИКБ

Бизнесът: Отменете административното определяне

Правителството пусна за обществено обсъждане нов проект на постановление на минималната работна заплата (МРЗ). Нужда от такава има, след като преди дни Върховният административен съд отмени сега действащия нормативен акт, с който МРЗ бе увеличена от 420 на 460 лева от 1 януари. Мотивът на съда - жалба на работодателските организации за нарушена процедура за консултиране на Национален съвет за тристранно сътрудничество. Преди да се приеме новият проект, властта трябва да спази 30-дневен срок за общественото му обсъждане.

Институционалното напрежение идва на фона на приета от кабинета тригодишна бюджетна прогноза за страната - 2018-2020 г., в която властта предлага МРЗ от 1 януари 2018 г. да нарасне още до 510 лв.

“Трябва час по-скоро да се отмени административното определяне на МРЗ и да се премине към нейното договаряне между национално представителните организации на социалните партньори с помощта на съответен механизъм, определящ границите, в които да се договаря”, посочва Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в свое становище, разпространено вчера.

“Зад шумната дискусия за размера на МРЗ остават скрити много по-важни проблеми за икономиката. На първо място, проблемите на пазара на труда”, коментира пред “Труд” председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес