Пуснаха от ареста бившия шеф на "Нисан" Карлос Гон срещу 9 млн. долара

Във вторник Окръжният съд на Токио одобри освобождаването на бившия председател на "Нисан" - Карлос Гон под гаранция от 1 милиард йени (9 млн. щатски долара), слагайки по този начин край на неговото близо четири месечно задържане.

Одобреното искане за пускане на Карлос Гон по гаранция, което е трето подред, дойде само ден, след като един от адвокатите му заяви, че е уверен, че бившият ръководител на голяма автомобилна компания ще успее да излезе от затвора, съобщава агенция MarketWatch, цитирана от БНР.

Новоназначеният адвокат, Джуничиро Хиронака, е известен с това, че е спечелил редица оправдателни присъди в Япония - страната, в която процентът на наложените присъди е внушителните 99%.

Хиронака заяви в понеделник, че е предложил нови начини за наблюдение на Карлос Гон след неговото освобождаване, като например наблюдение чрез камера. Хиронака също постави под въпрос основанията за ареста на Гон, определяйки случая като "много странен", и предполагайки, че случаят би могъл да бъде разгледан като вътрешен въпрос на автомобилната компания.

Бившият изпълнителен директор на автомобилния съюз Renault-Nissan-Mitsubishi Motors беше задържан на 19-ти ноември миналата година и от тогава беше в ареста. Самият Карлос Гон подчерта многократно, че е е невинен по обвиненията във фалшифициране на финансова информация и злоупотреба с доверие.

Карлос Гон е обвинен в фалшифициране на финансовите отчети в компанията "Нисан" чрез недостатъчно отчитане на компенсации, които той твърди, че никога не са му били платени. Твърденията за злоупотреба с доверие пък се съсредоточават върху временно прехвърляне на инвестиционните загуби на Гос в счетоводните сметки на "Нисан", които според него не причиняват загуби на автомобилния производител. Те също така се съсредоточават върху плащанията към саудитски бизнесмен, който според него са за законни услуги.

Самото освобождаването на Гос от Центъра за задържане в Токио може да бъде факт още по-късно през деня.

В Япония заподозрените обикновено са задържани в продължение на месеци, често до началото на съдебните процеси. Това е особено валидно за тези, които настояват за своята невинност.

Прокурорите твърдят, че заподозрените могат да подправят доказателства и поради това не трябва да бъдат освобождавани. Двете предишни искания, подадени от юридическия екип на Карлос Гон, бяха отхвърлени.

Хиронака е сред многото критици на японската съдебна система, които твърдят, че такива продължителни задържания на заподозрени са несправедливи. Той определи ситуацията като "заложник на правосъдието".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят