Пуснаха под домашен арест 79-годишната жена, участвала в опит да бъде измамен прокурор

Снимка: Архив

Мярка за неотклонение “домашен арест” наложи Районен съд - Варна на 79-годишна жена, привлечена като обвиняема за опит за телефонна измама .

Спрямо нея са предявени обвинения за престъпление по член 210, ал. 1, във връзка с член 209 и чл. 18 от Наказателния кодекс. Жената е била задържана привечер на 20 февруари т.год., в резултат на координирани действия между Районната прокуратура във Варна и служители на МВР, в момент, когато отишла да прибере хвърлена през балкон на жилищна сграда парична сума. Самата сума била поискана по-рано през деня при случайно позвъняване от ало-измамници на стационарен телефон в прокуратурата.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за участие на 79-годишната жена в извършването на деянието. Беше отчетена високата обществена опасност от подобни действия, които не са единични и изолирани случаи, като често пострадали от тях са предимно възрастни уязвими хора.

Като взе предвид наличието на постоянен адрес, чистото съдебно минало на 79-год. жена и напредналата й възраст, съдът не уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Съдебният състав прие, че в конкретния случай най-адекватната мярка за неотклонение се явява „домашен арест“, която е достатъчно тежка по степен и би могла да обезпечи нормалния ход на досъдебното производство.

3-дневен е срокът за обжалване на мярката за неотклонение, като при обжалване делото бе насрочено за разглеждане пред Окръжен съд за 27 февруари от 13 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България