Путин: България бави умишлено „Турски поток” (обзор)

Гръцки медии публикуваха преди време карта на алтернативен маршрут за „Турски поток”, който заобикаля България и вместо да стига през наша територия до Сърбия, минава от Турция през Гърция и Северна Македония. Вчера Владимир Путин заяви, че при отказ на България от газопровода, Русия може да избере други пътища за реализирането му през Южна Европа.

Напомни за спирането на „Южен поток”

Ако София се откаже, маршрутът ще бъде сменен

Сръбският участък 85% готов

България умишлено бави строежа на „Турски поток” на своя територия и Русия може да намери начини да заобиколи България. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата си със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, предаде ТАСС.

На нея Путин съобщи, че Сърбия е завършила 85% от своя участък от газопровода, който ще е напълно готов до няколко седмици.

„Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да осигури доставки на газ през Турция за България, виждаме, че българската страна, колкото и тъжно и странно да ни звучи, умишлено бави реализацията на проекта на своята територия. Искам да заявя това открито и публично”, изтъкна Путин.

Той допълни, че ръководството на България, след като прекъсна проекта „Южен поток”, се е обърнало с молба „Турски поток” да бъде реализиран на всяка цена.

„Но и сега, очевидно под външен натиск, те се справят неуспешно със строителството. Ще видим как ще се реализира по-нататък този проект през българската територия. Ако българското ръководство не желае, ще намерим други пътища за осъществяване през Южна Европа”, заяви Путин.

 

Борисов: Не бавим, строим по 5 километра на ден

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на „Турски поток”! Добре дошъл е Путин, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Лице в лице” по БТВ.

Той отговори на въпрос, свързан с изявлението на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на „Турски поток” на своя територия.

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз. С 1 млрд. по-евтини са километрите, които строим, от „Южен поток”. Нищо не бавим умишлено, нали преди няколко седмици бяхме на 140-150-ия км със сръбския енергиен министър и представители на Саудитска Арабия, посочи Борисов.

„Припомням, че открихме връзката с Турция с всичките нови компресорни станции. Забавихме се по простата причина, че изпълнявахме препоръките на ЕС. Да сте чули Брюксел? Да сте чули Вашингтон? Всички ни казват „Браво”, каза премиерът.

Нервността на руския президент идва и от това, че ние действаме много безкомпромисно към шпионите, посочи още Борисов.

 

Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента, пред „Труд”:

Имаше забавяне, но заради обжалвания

Не съм запознат в детайли с изказването на руския президент Владимир Путин, но България работи по „Балкански поток”, защото „Турски поток” е до Турция. Имаше известно забавяне при нас заради обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но Върховният административен съд потвърди решението на КЗК и строителството продължи. Все пак ние сме страна в Европейския съюз и се съобразяваме с европейското законодателство, а Сърбия не е.

 

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт:

Путин е подведен

Руският президент Владимир Путин е подведен. Информацията, която той е получил е остаряла. Да, наистина има забавяне на „Турски поток” през нашата страна заради обжалване.

Да не забравяме, че участникът, който обжалва, е руска фирма. Така че в никакъв случай не можем да говорим за умисъл от българска страна. Ще има нота от българското външно министерство по казуса, защото това е политически гаф. Страната ни спазва сроковете и на практика на ден се строят по 4-5 километра, което за 100 дни е около 400 км. Срокът за завършване на тръбопровода до българо-сръбската граница е до юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България