Путин внесе в парламента пакет с изменения на Конституцията

Руският президент Владимир Путин внесе пакет от изменения на конституцията по-малко от седмица, след като обяви изненадващ план за реформа на политическата система, предаде БГНЕС.

“Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроект за промени в Конституцията на Руската федерация. Представители на руския президент при разглеждане на законопроекта в Държавната дума ще бъдат съпредседателите на конституционната комисия [Андрей] Клишас, [Павел] Крашениников и [Талия] Хабриева”, каза Дмитрий Песков, говорител на президента.

На 15 януари Путин подписа указ за създаването на работна група за подготовка на изменения в Конституцията и одобри състава на нейните участници. Групата включва 75 политици, законодатели, учени и общественици, а нейни съпредседатели бяха ръководителят на комисията по конституционно право и държавно изграждане на Съвета на федерацията Андрей Клишас, ръководителят на комисията по държавна дума по държавно изграждане и законодателство Павел Крашениников, както и директорът на Института по законодателство и сравнително право при руското правителство Талия Хабриева.

В посланието си до Федералното събрание на 15 януари руският президент предложи редица изменения на конституцията, включително Държавната дума да има правото да одобрява кандидатурата на министър-председателя, вицепремиерите и федералните министри. Президентът също така предложи назначаването на ръководители на агенции за сигурност след консултации със Съвета на федерацията. О

свен това Путин обяви необходимостта от консолидиране на приоритета на основния закон над международните договори в руското правно пространство, както и от предписването на редица социални гаранции в Конституцията.

Сред предложенията на президента е също забраната едно и също лице да бъде президент повече от два мандата. За да стане президент, кандидатът трябва да е руски гражданин, навършил 35 години и пребиваващ в страната поне 25 години без чуждестранно гражданство.

Комисията на Държавната дума по държавно изграждане ще разгледа законопроекта за президент на заседание на 21 януари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа