Путин за санкциите: Русия загуби 50 млрд. долара, а ЕС - 240 милиарда

Не говорим за помирение. Ние с никого не сме се карали. Това отговори руският президент Владимир Путин на въпрос дали Русия би могла да се помири със западните държави, за да се спаси от наложените й санкции.

"Възможно е да има външни сигнали (за премахване или облекчаване на санкциите - бел ред.), но не трябва да се очакват фундаментални промени в отношението на Запада към Русия", посочи той.

Путин отговаря в ефир на въпроси на граждани. Пряката линия се предава на живо от водещите телевизионни канали в Русия.

По думите на президента, от въвеждането на санкциите през 2014 г. руската икономика е пропуснала печалби в размер на 50 милиарда долара, а ЕС - за 240 млрд., САЩ - за 17 млрд., Япония - 27 млрд. долара. "Те губят нашия пазар", подчерта Путин.

По думите му санкциите са мотивирали Русия да развива различни сектори в икономиката си, за да компенсира замразения внос и износ на различни стоки и суровини.

"Имаме програма за заместване на износа на стойност над 667 млрд. рубли. У нас - в Русия, а и в СССР, никога не е имало програма за производство на морски корабни двигатели, а за няколко години я създадохме. Вече произвеждаме корабни двигатели, някои от които са по-добри от чуждите аналози. Изнасяме селскостопанска продукция за над 20 млрд. долара. До няколко години тази сума ще достигне 47 млрд. долара", коментира Владимир Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия