Путин изненада с нов суперарсенал

Президентът гони мандата на Сталин (ИНФОГРАФИКА)

Почти половината от 2-часовото годишно послание към Федералното събрание руският президент Владимир Путин посвети на представянето на нови, граничещи с фантастиката, видове въоръжение, разработени от Русия, предаде “Нюз.ру”.

“Става въпрос за най-нови системи руско стратегическо оръжие, което създаваме в отговор на едностранното напускане на САЩ на Договора за противоракетна отбрана през 2002 г.”, подчерта Путин. С помощта на видеоклипове той представи ново поколение тежка междуконтинентална ракета “Сармат”, която на практика няма ограничения в обсега. “Страшното оръжие” ще бъде снабдено с широк спектър ядрени боеприпаси с голяма мощност, а хиперзвуковата му скорост ще затрудни изключително съвременните ПРО-системи.

Втора в “парада” е малогабаритна ядрена ракета, която няма да лети по балистична траектория и ще бъде неуязвима за противниковите средства за ПРО. На трето място Путин нареди свръхточния хиперзвуков и свръхманеврен авиационно-ракетен комплекс “Кинжал” с обсег от 2000 км, който “няма аналог в света” .

“Просто фантастика” - така президентът нарече модерните безпилотни подводни ядрени апарати, изпитани през декември м.г., които също били неуязвими за евентуален враг.

“На дежурство от миналата година имаме и бойни лазерни комплекси, за които няма да се впускам в подробности”, подчерта Путин.

На шесто място той нареди ракетния комплекс “Авангард”, който маневрира при свръхскорост и също е неуязвим за противника.

POLITICS: Longest-serving Russian leaders

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа