Путин има „Българка“ от Христо Панев

Присъждат на видния творец “Св. Св. Кирил и Методий” за цялостно творчество

Именития художник Христо Панев от Велико Търново става лауреат на държавен орден “Св.Св.Кирил и Методий” за особени заслуги към българската култура.

Високото отличие ще му бъде присъдено по предложение на Инициативен комитет от творци и общественици.

“Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства”, се казва в мотивираното предложение до премиера Бойко Борисов и до министъра на културата Боил Банов.

Сред най-големите заслуги на Христо Панев е, че в продължение на 20 години с брат си Панчо Панев, който вече е покойник, са превърнали родното си село Крепост в Хасковска област в галерия на открито. Обществените сгради са украсени с общо 48 монументални пана в техника сграфито и сухо фреско. До една творбите са предоставени безвъзмездно от братята Паневи на селището за идните поколения. Дарението е на стойност над 500 000 лева, а внушителните изображения са превърнали Крепост в туристическа забележителност.

“Горд съм с творбите, които оставихме с брат ми на село Крепост. Пано краси фасадата на читалището, а композицията представя плодородието, цялостната културна и самодейна дейност, която кипи там”, разказва Христо Панев.

Художникът разработил проект за фасадната украса и на здравната служба, а композицята обединява изображение на червен кръст, символика от око, слънце и вписан Икар.

Малко след това Паневи решили да изографисат и училището. На школската сграда са изрисувани две сцени. Изображението включва възрожденски мотиви, сцена “Напред науката е слънце” с учителка и ученици, които носят в ръце предмети, характерни за отделни професии. В центъра пък се вижда момче с номер 8, което държи футболна.

“Интересното е, че нито едно пано до днес не е повредено. Докато правех изображенията, учениците се прехласваха по творческия процес и дори забравяха да влязат в час. Постепенно изписахме цялото училище. Сега там могат да се видят общо 7 пана на различни теми. Едното е свързано с основаването на българската държава, пано с братята Кирил и Методий, 7-метрова композиция с Христо Ботев и строфи от стихотворението му “Пристанала”, а във фоайето на учебното заведение пък има творба на спортна тематика”, споделя с вълнение Христо Панев.

Нарисувал е пана и върху оградата на църквата в Крепост. Докато изработвал творбите си, местните жители се спирали, съзерцавали и като деца се радвали на произведенията на изкуството.

“Няма по-голяма награда от благодарността на хората. Докато правех паната, млади и стари ми носеха храна, напитки. Един човек толкова се радваше, че дори опече агне и направи всеобщо веселие. Така през 2012 година с брат ми станахме почетни граждани на Димитровград”, връща се назад в годините Панев.

Творби на Христо Панев се намират в Националната художествена изложба в София, в почти всички окръжни галерии в България, както и в много частни колекции по света. Платна на 75-годишния Панев красят и най-високата сграда в света “Бурж Халифа” в Дубай. Негови произведения е имал Тодор Живков. Президентът на Русия Владимир Путин притежава картината му “Българка”.

Изобразителното изкуство обаче не е единственото, за което Христо Панев има талант. На 55-годишнината си е издал стихосбирка с 55 стихотворения и 55 рисунки като илюстрации към тях.

“Преди това никога не бях писал стихове. Нещо неочаквано се отключи у мен и за 7-8 месеца сътворих 80 стихотворения. Писах ги с лекота, събуждах се нощем около 3 часа и като че ли някой ми диктуваше строфите. Първите стихове бяха еротични. След като издадох стихосбирката обаче поетичната муза ме изостави”, смее се Христо Панев.

Във Велико Търново той е познат и като художникът танцьор. От 7 клас тропал хора в танцов състав, като студент играл в състава на мебелното предприятие “Победа” в старата столица, а в казармата бил дори ръководител на танцова формация.

Той не крие, че другата му голяма страст е колоезденето. Като деветокласник участвал в тристранно състезание с мъже и го спечелил, а като награда получил радиопарат “Пионер”.

От дълги години Панев живее и твори във Велико Търново. Съпругата му Иваничка Панева и синът му Габриел също са художници. Тримата имат семейна галерия на улицата на занаятите по-известна като Самоводската чаршия в старопрестолния град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица