Путин и германците

История на взаимното разочарование

Документален филм - анализ

Германски документален филм, излъчен по ЦДФ, анализира сложните отношения между руския президент Владимир Путин и Германия.

„Путин и германците. Всичко започна многообещаващо“, звучи глас зад кадър. Зрителите виждат фрагменти от известната реч на руския президент пред Бундестага през 2001 г. Той на немски уверява германския народ, че Студената война е приключила и Русия гради демократично общество. Гласът зад кадър пита: „Заблуди ли ни Путин? Или ние го разочаровахме?“. 43 минути авторите на филма Йенс Афлербах и Матиас Шмид се опитват да отговорят. Те смятат, че ключовото събитие във формиранато на политика Путин е бил крахът на ГДР. На 5 декември 1989 г. възмутените тълпи завземат главната квартира на ЩАЗИ и се отправят към централата на КГБ в Дрезден. Путин и неговите колеги са в малцинство. Москва мълчи, помощ отникъде. Тогава Путин излиза пред тълпата и блъфира. Неговата увереност прави силно впечатление на демонстрантите и те се разотиват. Тази схема Путин следва през целия си политически живот: слабостта да се прикрива и да се демонстира сила.

Как реагират германците на демонстрацията на сила? 43 % от 1348 анкетирани са разтревожени от политиката на Путин, 51 % нямат опасения. 18 % го смятат за приятел на германците, а 54% нямат мнение. Най-големите му поддръжници са в дяснорадикалното движение ПЕГИДА, които демонстрират с плакати: „Путин, помогни ни!“.

А може би Западът се отнася прекалено враждебно към Русия? 37% от анкетираните в западните и 52% от източните германски провинции отговарят положително. Но Ангела Меркел мисли друго. Тя нарича анексията на Крим „престъпна“. Руският олигарх Константин Малофеев заявява, че канцлерката на Германия е „по-голям русофоб и от американците“. Филмът приключва с реплика на федералния пълномощник за връзки с Русия Дирк Визе: „Моето поколение има задача да подобри отношенията с Русия. Защото Русия не е само Путин. Тя е нещо много по-многостранно.“

От Дойче веле, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения