Путин и Зеленски ще проведат отделна среща в Париж

Отделна двустранна среща между президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Владимир Зеленски - е планирана след разговорите между лидерите на страните от нормандския формат"(Германия, Русия, Франция, Украйна) в Париж. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на източник, работещ по организирането на срещата на върха в Париж.

„Срещата на Путин със Зеленски се планира след разговорите в нормандски формат и съвместната пресконференция на четиримата лидери", уточнил източникът на агенцията. Според него преди началото на срещата на квартета са планирани отделни срещи на Путин с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Пресслужбата на Кремъл все още не е коментирала информацията.

За Путин и Зеленски, който пое президентския пост в Украйна през май тази година, това ще е първата лична среща. Двамата лидери обаче разговаряха четири пъти по телефона - през юли, август, септември и ноември. Както се очаква, руският лидер може да обсъжда различни въпроси с президента на Украйна в двустранния формат, включително проблемните аспекти на газовите преговори между двете страни.

Т.нар. нормандски формат на преговори за Украйна („нормандската четворка“) съществува от юни 2014 г. Тогава, по време на честването на 70-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за първи път обсъдиха уреждането на конфликта в Донбас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа