Путин и Макрон са обсъдили ситуацията в Украйна и Сирия в телефонен разговор

Руският президент Владимир Путин и френският президент Еманюел Макрон са обсъдили ситуацията в Украйна и Сирия в телефонен разговор преди срещата на върха на "Нормандската четворка", насрочена за 9 декември в Париж, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, цитирани от TACC.

"Основното внимание бе обърнато на ситуацията в Украйна, като се взема предвид подготовката за срещата на върха, планирана за 9 декември в Париж, в "Нормандския формат", се казва в изявление на Кремъл.

„Беше подчертано и от двете страни, че провеждането на такава среща наистина трябва да допринесе за бързото и пълно прилагане на споразуменията от Минск“, се съобщава от пресслужбата на Кремъл.

"В този контекст се отбелязва необходимостта Киев да изпълнява задълженията си по политическите аспекти на вътрешното украинско уреждане на конфликта. На първо място, говорим за влизането в сила на закона за специалния статут на Донбас", се казва още от пресслужбата на руския лидер.

Двамата президенти по време на телефонния разговор са обсъдили и ситуацията в Сирия, като са постигнали съгласие за по-нататъшна координация между военните ведомства на двете страни за борба с тероризма в региона.

"По време на обсъждането на ситуацията в Сирия лидерите подчертаха голямото значение, (което те придават) на работата, започната от Конституционния комитет, както и за организацията на цялостна хуманитарна помощ за Сирия. Те постигнаха съгласие за по-нататъшна координация между военните ведомства на Русия и Франция с цел ефективно противодействие на терористичната заплаха в региона," се казва в изявлението на президентската пресслужба.

Освен това в телефонния разговор, иницииран от френската страна, лидерите на двете страни са засегнали някои належащи въпроси на руско-френския диалог. „Постигнато е споразумение за продължаване на контактите в различни формати“, обобщи Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа