Путин и Меркел са обсъдили инцидента в Керченския проток

Президентът Владимир Путин е провел телефонен разговор с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, в която са обсъдили инцидента в Керченския проток, пише в днешния „Известия“. Той съобщава, че руският държавен глава е определил събитията в Керченския проток като провокация от украинска страна. Това съобщават от пресслужбата в Кремъл.

Руският лидер е изразил надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се въздържат в бъдеще да предприемат необмислени стъпки.

„Двамата са обсъждали опасния инцидент, случил се на 25 ноември в Азовско-черноморската акватория. Владимир Путин го е оценил като провокационно действие от украинска страна и грубо нарушение на нормите на международното право от военните кораби на Украйна, преднамерено пренебрегване на правилата за мирно преминаване през териториални води на РФ“, се казва в изявлението на президентската пресслужба.

"Изразена е сериозна загриженост от решението на Киев да приведе в пълна бойна готовност въоръжените си сили и да обяви военно положение. Акцентира се на обстоятелството, че украинското правителство носи цялата отговорност за създаването на още една конфликтна ситуация и свързаните с нея рискове“, се казва в прессъобщението.

От Кремъл поясняват, че разговорите са по инициатива на Германия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят