Путин и Си Дзинпин стартират доставките по газопровода „Силата на Сибир“

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин на 2 декември ще дадат начало на доставките по газопровода „Силата на Сибир“ чрез телемост. „Синьото гориво“ ще бъде транспортирано от Иркутския и Якутския газодобивни центрове до руските потребители в Далечния Изток и в Китай, предава EA Daily.

"Газпром" се договори за доставките на газ за Китай преди почти 20 години.

През 2012 г. Путин инструктира изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милeр бързо да започне разработването на Чаяндинското находище в Якутия и изграждането на газопровод от Чаянда през Хабаровск до Владивосток.

През март 2013 г. стана известно, че доставките могат да започнат през 2018 г. в размер на 38 милиарда кубически метра годишно с възможно увеличение до 60 милиарда. Стартирането на проекта обаче беше затруднено дълго време поради липсата на споразумение за цената на руския газ.

Страните успяха да се споразумеят и да сключат договор едва през пролетта на 2014 г. Както Алексей Милер съобщи тогава, общата стойност на 30-годишния договор за доставка на руски газ за Китай е 400 милиарда долара.

Газпром завърши основните работи в процеса на полагане на тръби до края на 2018 г., а през 2019 г. остана само да извърши пускане в експлоатация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия