Путин и Си Цзинпин стиснаха ръце преди Г-20

Китайският лидер удостоен с висша награда в Кремъл

Руският президент Владимир Путин прие в Москва китайския си колега Си Цзинпин и определи визитата му като централно събитие на годината за страната си, предаде РИА Новости. В Кремъл Путин връчи на Си Цзинпин висшата държавна награда - орден “Андрей Първозванни”, обсъди с него двустранните икономически отношения, както и кризата в Сирия и напрежението на Корейския полуостров. Срещата им идва точно преди форума на Г-20 в Хамбург и е сигнал за останалите в групата на най-големите икономики за процъфтяващия алианс на Москва и Пекин, отбелязват анализатори.

Владимир Путин подчерта, че Русия подкрепя мащабния китайски икономически проект “Един пояс, един път”, а китайският президент отбеляза, че от встъпването си в длъжност се е срещал с руския лидер 22 пъти, като Русия се е превърнала в най-посещаваната от него държава. Си Цзинпин изтъкна още, че отношенията на Китай с Русия остават непоколебими, независимо от промените в глобален аспект.

Важен резултат от срещата им стана споразумение за влагане на още $1 млрд. в съвместния Руско-китайски инвестиционен фонд. Освен това държавната компания “Роснефт” подписа меморандум с Китайската енергийна компания, според който може да й продаде дял от своя бизнес за продажба на дребно. В сферата на високите технологии двете страни подготвят и програма за съвместно усвояване на Космоса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия