Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност

Видимо доволни от разговорите, Владимир Путин и Ким Чен Ун вдигнаха тост с шампанско на прием в чест на севернокорейския гост.

Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Руският президент откупи с монета подаръка си от Ким Чен Ун - корейски меч

Двамат лидери вдигнаха тост с шампанско

Северна Корея се нуждае от международни гаранции за сигурността си, за да се откаже от ядрената си програма. Това заяви руският президент Владимир Путин след разговорите си със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Би Би Си.

Това бе първата среща на върха между ръководителите на Русия и КНДР, която се проведе в университетски кампус край Владивосток, в руския Далечен изток. Диалогът им на четири очи продължи около 2 часа, а след това разговорите в разширен състав с делегациите продължиха още към три часа.

Изявлението на Путин за международните гаранции за Пхенян бе разтълкувано от анализатори като сериозна подкрепа за Ким Чен Ун. Особено на фона на провалената втора среща на лидера на КНДР с американския президент Доналд Тръмп през февруари. Ябълката на раздора, заради която разговорите бяха прекратени, стана несъгласието на САЩ да приеме условието на Пхенян, който е готов да се откаже от ядрената си програма, но в замяна на свалянето на всички санкции срещу КНДР, като същевременно иска гаранции за сигурността си.

„Кризата около ядрената програма на Пхенян ще се реши при зачитане на международното право, а не на правото на по-силния”, каза Путин, отбелязвайки, че за тази цел заинтересованите страни са длъжни да уважават взаимно интересите си и да се откажат от юмручното право в международните работи. Това пък анализатори разтълкуваха като намек към Тръмп, че неговата тактика да притиска и заплашва Северна Корея не работи.

Ким Чен Ун заяви, че е имал с Путин „откровена и и съдържателна обмяна на мнения” по проблемите на региона и в двустранните отношения.

След края на разговорите Путин посочи, че е доволен от тях и допълни, че ще уведоми за резултатите от тях колегите си от САЩ и Китай.

За разлика от срещата на Ким с Тръмп, тази с Путин премина във видимо по-топло настроение. И завърши с прием, даден от руския президент, на който двамата лидери вдигнаха тост с шампанско. Преди да се насладят на супа от цвекло и галушки с еленско месо. А когато Ким Чен Ун си тръгваше, отвори прозореца на мерцедеса си и дълго маха с ръка за сбогом, на което Путин също отвърна с помахване.

Гостът подари на домакина си корейски меч, за който каза, че олицетворавя „силата и душата на народа”. А Путин даде на Ким монета, за да „откупи” оръжието по руски обичай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят