Путин на внезапно посещение в Сирия, нареди изтегляне на руските военни

Руски части в Сирия. Снимка: Sputnik

Незначитлна част от тях ще останат в базите „Хмеймим” и „Тартус”

Президентът на Руската федерация Владимир Путин разпореди изтеглянето на руските войски в Сирия.

Путин по програма днес трябва да посети Турция, но кацна на изненадващо посещение във военновъздушната база "Хмеймим" в Латакия, Сирия, където е разположена руската военна авиация и обяви решението си. Той беше посрещнат от сирийския президент Башар Асад и военния министър Сергей Шойгу.

"Наредих на министъра на отбраната и на началника на генералния щаб да започнат оттеглянето на руските войски на мястото на тяхната постоянна дислокация“, заяви Путин пред военнослужещите в Латакия, предаде RT.

Путин заяви, че в продължение на две години руските и сирийските военнослужещи "побеждават най-страховитата групировка на международния тероризъм" и допълни, че е взел решение за изтеглянето на значителен брой руски военни от Сирия. В „Хмеймим” и флотската база „Тартус” все пак ще останат известен брой руски сили.

Владимир Путин предупреди, че ако терористите се опитат отново да "надигнат главите си" в Сирия, Русия ще ги удари като "никога досега".

От Сирия руският президент се отправи към Кайро, където е насрочено да проведе разговори с египетския президент Абдел Фатхат ал Сиси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа