Путин настоя за нова държавна политика за усвояване на Космоса до 2030 г.

Руският президент Владимир Путин поиска да бъдат приведени в съответствие с духа на времето основите на държавната политиката в областта на усвояването на Космоса до 2030 година, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се актуализират основите на държавната политика на Русия в областта на космическата дейност за периода до 2030 г. и в по-нататъшна перспектива, да се внесат в тях съответните уточнения и допълнения с оглед на съвременните световни тенденции", каза той, откривайки днешното заседание на руския Съвет за сигурност. Путин уточни, че има предвид и другите нормативно-правни документи, включително стратегията за развитие на държавната корпорация "Роскосмос".

Държавният глава отбеляза, че руската система за спътникова връзка, за оптическо и радиолокационно заснемане на Земята, за събиране на метеорологични данни отстъпва на чуждестранните конкуренти по качество и надеждност, по време на работа на апаратите в орбита. Според него това положение може да се промени чрез чувствително повишаване на кадровия, технологичния и производствения потенциал на ракетно-космическия отрасъл. Путин добави, че на първо място трябва "да се формират амбициозни, но съвсем реалистични планове и цели, да се обвържат стратегическите задачи на развитието с възможностите на предприятията и конструкторските бюра".

Той настоя "да се въведе постоянен мониторинг върху процеса на разработване и внедряване на авангардни технологии, които да позволят да се извърши пробив в създаването на космическа техника от ново поколение".

Путин се обяви за нов начин на работа с кадрите и професионалистите, за стимулиране на притока и задържане в космическия отрасъл на талантливи и млади специалисти, като им се създават максимално комфортни условия за живот и чрез система от стипендии и грантове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа