Путин на посещение в Турция

Руският държавен глава Владимир Путин ще посети днес Истанбул за пръв път след кризата с Турция заради сваления руски бомбардировач. Путин идва по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БНР.

През август двамата лидери загърбиха кризата, след като Ердоган се извини за самолета, и днес ще продължат за трети път диалога по активизирането на двустранните отношения. Предвижда се да обсъдят глобални и регионални проблеми, както и да подпишат важни споразумения. Между тях е проектът за строителството на "Турски поток", който бе замразен заради кризата. Той предвижда трансфер на природен газ през Черно море до Турция и оттам към Европа и ще спомогне за превръщането на Турция в газов хъб на Балканите.

Владимир Путин ще говори на специална сесия на 23-ия международен енергиен конгрес, който се провежда в Истанбул. На форума се обсъждат въпроси на енергийното сътрудничество, проблеми във връзка със сигурността и диверсификацията на енергийните източници и др., отбелязват експертите.

Участват над 10 хиляди души. Европейският съюз е представен от заместник председателя на Еврокомисията по енергийния съюз Марош Шефчович. От България участва заместник министърът на енергетиката Жечо Станков. Присъстват президентите на Азербайджан, Венецуела, енергийните министри на Русия, Саудитска Арабия, Иран, Ирак, генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят