Путин оспори човешкия принос за климатичните промени

Руският президент Владимир Путин подложи  на съмнение човешката отговорност за изменението на климата. В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да уточни до 26 май дали САЩ ще се откажат от климатичното споразумение от Париж. Тръмп остро критикува Парижкия договор по време на предизборната си кампания.

"Затоплянето започна през 30-те години на XX век”, каза Путин по време на форум, посветен на Арктика в Архангелск, в руския Краен север. "По това време нямаше все още такива антропологични фактори като емисиите (от парникови газове), но затоплянето вече бе започнало", посочи той.

Според руския президент, е "невъзможно" да се предотврати глобалното затопляне, което би могло да бъде „свързано с глобалните цикли на Земята", предаде БГНЕС. "Въпросът е да се адаптираме към него", подчерта оценката си Путин. Владимир Путин, който посети в сряда Земята на Франц Йосиф - архипелаг в Северния ледовит океан северно от Европа, отдаде значимото на глобалното затопляне, като отбелязва, че топящите се ледове ще доведат до по-лесната навигация в този регион, както и до "икономическата му експлоатация", като добива на природни ресурси.

Финландският му колега Саули Нийнистьо, който също участва във форума, нарече, за разлика от него, изменението на климата "сериозна заплаха" за Арктика.

Тези думи на руския президент с в изключителен контраста с изявленията му при откриването на Световната конференция за климата в Париж през ноември 2015 г. "Качеството на живот на всички жители на планетата зависи от регулирането на климатичния проблем", каза тогава Путин, като похвали "усилията на Русия" за намаляването на емисиите на парникови газове, което "помогна за забавяне с година на глобалното затопляне".

В края на 2015 г. руското Министерство на околната среда алармира, че Русия се затопля 2,5 пъти по-бързо от средното в световен мащаб, което води до увеличаване на природните бедствия като наводнения или пожари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа