Путин прекрати ядрено споразумение със САЩ (обзор)

Нарежда да не се правят оръжия от непреработения плутоний

Руският президент Владимир Путин подписа указ за прекратяване на действието на споразумение със САЩ за утилизиране на плутоний, който вече не е необходим за целите на отбраната, предаде РИА “Новости”.

Радиоактивният елемент може да бъде използван в създаването на ядрено оръжие. Посочените причини в указа на държавния глава са “неприятелски действия на Вашингтон към Москва, неспособност на САЩ да изпълняват поетите задължения за ликвидация на излишния оръжеен плутоний и неотложни мерки за защитата на Русия”. В документа се казва още, че руският плутоний няма да бъде използван за създаване на ядрено оръжие или за други военни цели.

През април Путин вече обвини Вашингтон, че не изпълнява задълженията си в тази сфера. Тогава президентът заяви, че в САЩ използват нов метод за утилизиране, при който оръжейният потенциал може да бъде възвърнат.

Сделката между двете велики сили бе сключена през 2000 г. и бе смятана за ключова в процеса на ядрено разоръжаване. Според военни експерти символичната стъпка, предприета от Кремъл, означава край на сътрудничеството в тази сфера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят