Путин приветства „Балканска романсиада – 2016”

Участниците

С обръщение на руския президент Владимир Путин започна награждаването на лауреатите в Четвъртото издание на „Балканска романсиада – 2016”, което се проведе в Руския културно-информационен център (София) на 5 и 6 ноември. Посланието беше отправено към всички страни в Европа, където се провежда Международният фестивал „Романсиада”: „Този конкурс подари втори живот на много забележителни музикални произведения. През тези 20 години „Романсиада” подпомага развитието на много артисти, укрепва контактите между изпълнителите от различни страни. Те се запознават с богатото духовно и историческо наследство на Русия.”

През тези четири години в София е имало участници от България, Македония, Русия, Полша, Гърция, Черна гора. Тази година журито беше в състав: председател – Галина Преображенская (директор на Дома на романса – Москва), членове – Петър Данаилов, Вера Розова, Благовеста Константинова, Людмила Герова, Раиса Полякова. Организатор е Балканската асоциация на руските съотечественици (БАРС) и се провежда под патронажа на Руското посолство и организацията „Россотрудничество”. 28 участници бяха разпределени в две групи: „Романсиада” – участват студенти и млади артисти на възраст от 17 до 28 години; „Романсиада без граници” – участват професионални изпълнители над 29 години и изпълнители-любители без ограничение във възрастта.

На заключителния тур в Москва ще се явят 12 финалисти от целия свят, за да се борят за голямата награда. През 2016 „Балканска романсиада” изпраща за финала своя лауреат Илия Белистояноски (Македония), спечелил Голямата награда.

На тържеството в неделя бяха наградени 18 от участниците, а заключителният концерт се превърна във високопрофесионален формат и еуфорично тържество на руската песенна класика в препълнената Мраморна зала, на фона на впечатляващите с мащаба си и контрастни багри платна на художника Verde, чиято изложба вдъхновява всеки, прекрачил прага на РКИЦ.

В словото си председателката на журито Галина Преображенская подчерта, че този конкурс се превръща в професионална школа за израстване на младите певци: „Такава енергия, такава емоция струи от всички вас! Това ни изпълва с радост!”

Ето и всички призьори:

Голяма награда: Илия Белистояноски

Първа награда: Емил Павлов и Мелинда Христова

Втора награда: Лука Петешев, Мирела Александрова, Христина Стоянова

Трета награда: Даяна Георгиева, Елена Мишинова, Тодор Арсовски, Таня Лазарова

Специални награди:

Номинации:

Сребрина Секулова (за дълбочина на интерпретацията);

Велислав Нинов и Магдалена Тодоровска (за млади надежди); Христина Стоянова (награда на Россотрудничество)

Филип Павлов – за най-добър концертмайстор

Калина Томова – награда на фондация „Звезден старт на таланти”

Елица Желева – „Мис Романсиада”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура