Путин работи за руските коли

Президентът кара бронирана лимузина по пистата за "Формула 1" в Сочи

С една кратка изява Владимир Путин свърши за руското автомобилостроене повече, отколкото подопечните му ресорни министри за десетилетия. Такива коментари се появяват в западните издания след „разходката“ на руския президент и египетския му колега Абдел Фатах Ал Сиси с бронирана лимузина по пистата за „Формула 1“ в Сочи.

25-3-5kol

След приключването на официалните преговори в черноморския курорт, Путин първо разведе колегата си в олимпийския парк, а след това му показа и друг от любимите си спортни обекти – пистата за „Формула 1“. На трасето той наруши протокола, като седна на шофьорското място в руската държавна лимузина Aurus Senat и покани президента на Египет да се настани на седалката до него. Путин даде газ и обиколи пистата с лимузината въпреки падналия мрак. Какво са си говорили двете важни глави на предните места, знаят само преводачът и гардът, които са се возили при тях.

25-4-5kol

Преди бързата обиколка на трасето, Путин е запознал египетския президент с новите руски автомобили на младата компания Senat. Освен лимузината Senat с мощност над 600 коня, фирмата произвежда пътническия ван Arsenal, а напролет ще представи и кабриолет, с който Путин ще дефилира на Червения площад на Парада на победата на 9 май. Моделите на Aurus използват руска техника, съчетана със западни технологии. Двигателят на държавната лимузина Senat е съвместна разработка с Porsche, а за електронните системи е ползвано опитът на Daimler. Дизайнът на колите е дело на руснаци. Коментира се, че лимузината Senat прилича в предната си част на Rolls-Royce Phantom.

25-1-5kol

Aurus е първата руска компания, която прозвежда луксозни коли от 30 години насам. Фирмата има амбиции да се конкурира с Rolls-Royce и Bentley и се ползва с доверието и подкрепата на самия Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили