Путин: Русия не иска врагове, а приятели, но няма да пренебрегва интересите си

Русия не търси врагове, тя има нужда от приятели, но няма да пренебрегва собствените си интереси. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание.

"Ние не желаем противопоставяне с никого, това не ни е необходимо - нито на нас, нито на нашите партньори, нито на света. За разлика от някои колеги в чужбина, които виждат в Русия противник, ние не търсим врагове, а приятели. Но няма да допуснем накърняване на нашите интереси", заяви Путин.

Той добави, че "поръчковите информационни кампании, фабрикуването на компромати и менторските поучения" вече са омръзнали на всички. "Ако е необходимо, ние също можем да поучаваме когото си искаме", каза Путин.

Русия сама ще се разпорежда със съдбата си, ще строи бъдещето си "без подсказване отвън и непоискани съвети", подчерта президентът и изрази съжаление, че десетилетията след края на Студената война са били изгубени.

"Ние сме за безопасност и възможност за развитие не на няколко избрани, а за всички страни по света, за уважение на международото право и многообразието в света, срещу който и да е монопол - независимо дали той има претенция за изключителност или се опитва да настройва според себе си правилата на международната търговия, да ограничи свободата на словото и да цензурира глобалното информационно пространство", заяви Владимир Путин.

Той за пореден път подчерта, че Русия е готова да развива отношенията с новото ръководство на САЩ, в лицето на Доналд Тръмп.

Путин призова  за съвместна борба със САЩ срещу международния тероризъм. "Очакваме те да се присъединят към усилията ни за борба с реалната, а не с измислена заплаха", каза той, подчертавайки, че руските военни в Сирия решават именно тази задача.

"Санкциите на Запада и ответните мерки на Русия са помогнали на земеделските производители, но това няма да продължи вечно", каза още Путин.

По думите му, приходите от износ на селскостопанска продукция са надминали доходите от продажбите на въоръжение.

"Проблемите в селското стопанство ще съществуват едва ли не винаги, мнозина наричат тази област от икономиката "черна дупка", но се оказа, че това не е вярно", заяви руският президент.

Според руския президент, болшинството държавни служители са честни и порядъчни хора, които работят за благото на страната. Путин обаче предупреди, че "нито личните връзки, нито минали постижения ще помогнат на корумпираните служители да избегнат наказанието".

Основните причини за забавянето на руската икономика се крият във вътрешни проблеми, отбеляза Владимир Путин. Сред тях са преди всичко дефицитът на инвестиционни ресурси, съвременни технологии, професионални кадри, недостатъчно развитата конкуренция и др.

Владимир Путин благодари на руските граждани, че въпреки всички трудности, са се обединили около патриотичните ценности, благодарение на искрената им загриженост за Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия