Путин: Санкциите и липсата на доверие могат да доведат до безпрецедентна глобална криза

Комбинацията между санкции, търговски бариери и липса на доверие между страните и бизнеса може да доведе до безпрецедентна глобална криза, предупреди президентът на Русия Владимир Путин.

„Спиралата на санкциите и бариерите е просто началото и ще повлияе на редица държави и компании“, каза той на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Според Путин, това може „да доведе до систематична криза, каквато светът не е виждал преди“.

Руският президент посочи, че някои държави използват санкциите като част от своята търговска политика и се оплака, че протекционизмът се е засилил в глобален мащаб, а правилата на глобалната търговия са подкопани.

Пред участниците във форума той заяви още, че газопроводните системи на Русия, свързани с потребителите в Европа, на практика нямат конкуренция. "Всичките ни тръбопроводни системи, свързани с основни потребители в Европа, на практика нямат конкуренти, ако разбира се Европа иска да остане конкурентоспособна, а не да купува три пъти по-скъпо от други производители", каза Путин.

По думите му, Русия ще приветства включване в проекта "Северен поток 2" на участници от Европа. "Френската компания Анжи (Engie) участва в "Северен поток 2", ще приветстваме и други участници, включително в лицето на Тотал (Total). Можем да разширим този списък и с други европейски компании, тъй като проектът наистина е общоевропейски", заяви Путин.

Според него, борбата срещу изпълнението на проекта е "продиктувана от съображения за конкуренцията", допълни той, подчертавайки, че Русия не планира да закрива транзита на газ през Украйна, ако той е икономически целесъобразен.

Износът на руски газ за Европа рано или късно ще бъде либерализиран, допълни държавният глава на РФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа