Путин се похвали с напредък по Либия

Владимир Путин се поздравява с генсека на ООН Антониу Гутериш преди старта вчера на конференцията в Берлин за Либия пред погледа на нейния домакин - канцлерката Ангела Меркел.

Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Пълномащабните военни действия спрели благодарение на Русия и Турция

Москва не губи надежда за решаване на конфликта

Благодарение на ефективната работа на Русия и Турция по либийската криза враждуващите страни в Либия прекратиха пълномащабните военни действия и това стана предпоставка за провеждането на конференцията в Берлин. Това заяви руският президент Владимир Путин в германската столица преди старта на международния форум за Либия, предаде РИА „Новости“.

Путин посочи, че се надява берлинската конференция да доведе до допълнителен напредък и подчерта, че Русия не губи надежда, че диалогът ще продължи и конфликтът ще бъде решен.

Позицията си той съобщи в началото на срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган, която проведоха преди започването на конференцията.

Тя е под егидата на ООН и събра над 10 световни лидери, сред които генсекът на ООН Антониу Гутериш, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите Путин, Ердоган и Еманюел Макрон, премиерите на Великобритания и Италия - Борис Джонсън и Джузепе Конте, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, представители на Алжир, Египет, ОАЕ, Китай. В Берлин пристигнаха и лидерите на враждуващите в Либия лагери - признатият от ООН премиер Файез Сарадж и командващият Либийската национална армия маршал Халифа Хафтар.

Предварително подготвеното проектокомюнике от конференцията предвижда примирие, създаване на механизъм за контрол на прекратяването на огъня, изпълнение на забраната за внос на оръжия в Либия, възобновяване на политическия процес в страната, възстановяване на държавния контрол над армията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят