Пучдемон призова Мадрид за намиране на посредничество

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от политическа криза в Испания. Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си за независимост.

Часове след като предупреди, че Каталуния ще обяви независимост до края на седмицата или в началото на следващата, лидерът ѝ Карлес Пучдемон направи телевизионно обръщение, в което призова за диалог. Той поиска от испанските власти посредничество за решаване на кризата в страната, след референдума за независимост на автономната област.

"Моето правителство по никакъв начин няма да наруши ангажимента си за мир и спокойствие, но в същото време сме решени да направим, каквото е необходимо. Поради това отново призовавам за посредничество. През последните часове получихме много предложения и ще имаме още много", заяви Пучдемон.

"Всички знаят, че съм готов да започна процес за посредничество. Ще повтарям, колкото се налага - мир, диалог, съгласие са част от културата на нашия народ. Въпреки това държавата не даде никакъв положителен отговор на предложенията, които са на масата", каза каталонският лидер.

Той обеща пред следващите дни да представи пътна карта за независимост на Каталуния.

Пучдемон разкритикува испанския крал Фелипе Шести за това, че следва политиката на властите в Мадрид към автономна област.

Той осъди и насилието от страна на испанската полиция при опита да й спре произведения в неделя референдум за самоопределение, който бе обявен от централните власти за незаконен. „Кралят прие позицията на централното правителство и политиците, които бяха бедствие за Каталония. Той нарочно игнорира милиони каталонци“, заяви Карлес Пучдемон.

От своя страна испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария призова каталунския лидер да се откаже от плановете си да обяви независимостта на региона.

"Той е лидер без закон, който е срещу институциите, срещу Европа, срещу повечето каталунци, които гледаха и приеха посланието на краля като успокоение на фона на несигурност и размирици. Вместо да отговори на призива за умереност и здрав разум, за демократично съжителство, господин Пучдемон настоява на своето и се отдалечава от очакванията на света към него", каза Саенс де Сантамари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа