Пучдемон сравни испанското правителство с диктатурата на Франко

Снимка: Архив

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".

Това заяви в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти да поемат всички управленчески лостове в областта - от местната полиция, през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент, съобщава БТВ.

Около 450 хиляди протестираха в Барселона с искане Каталуния да е независима. Вчера испанският премиер поиска Сената да гласува разпускане на регионалното правителство и до 6 месеца да бъдат организирани избори в областта.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза Пучдемон.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите, е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа