ПУ „Паисий Хилендарски” започна новата академична година с 3700 първокурсници и 98% запълнен държавен прием

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” започна новата академична 2017/2018 г. с 3700 първокурсници и 98% запълнен акредитиран държавен прием в деветте факултета на вуза в града под тепетата и двата филиала. Това стана ясно по време на церемонията по официалното откриване на 57-мата поредна нова учебна година. „През този период университетът бележи непрекъснат възход и развитие и се е утвърдил като стабилна, желана и престижна учебна институция. А сега във вашата младост се оглежда нашето бъдеще”, бяха думите, с които ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов се обърна към студентите, изпълнили спортната зала на ПУ „Паисий Хилендарски”.

ПУ „Паисий Хилендарски” започна новата академична година с 3700 първокурсници и 98% запълнен държавен прием

Над 20 000 е броят на всички студенти в Пловдивския университет, където те се обучават в 28 професионални направления и в над 120 специалности. През месец октомври стартира и обучението в 118 магистърски програми. За престижа на учебния процес се грижат 600 преподаватели, като 400 от тях са с докторска степен, а в ПУ „Паисий Хилендарски” има 85 професори и 210 доценти.  Официалното откриване на новата академична година в най-големия вуз в Пловдив бе уважено от заместник-министъра на образованието и науката Петър Николов, който прочете поздравителен адрес от министъра Кирил Велчев.  „Имате уникалния шанс да учите в Пловдивския университет. Той е един от най-динамично развиващите се през последните години. А Пловдив е един от най-бързо развиващите се градове“, бяха думите, с които към студентите се обърна зам.-министър Петър Николов.

ПУ „Паисий Хилендарски” започна новата академична година с 3700 първокурсници и 98% запълнен държавен прием

Церемонията включваше традиционното ритуално предаване от абсолвенти на първокурсници на символите на университета – ключ, издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и знамето на висшето училище. В празничната програма със свои композиции участва вокално-инструментална формация „Жарава“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Тя е сформирана от студенти от Катедра „Музика“ с ръководител Владимир Величков , докторант и преподавател в същата катедра. През месец август 2017 г.. формацията зае първите две места в ТОП 40 Видео на световната платформа за етно музика – Еthnocloud.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони