Пълен хаос в борбата с чумата

Забраната за лов на дива свиня е безсмислена и няма да намали риска от заразата, твърдят експерти

Вирусът оцелява дори при минус 20 градуса

Решението е да се намали драстично популацията

Няма кой да влезе в гората, за да донесе проби от убитите животни

Пълен хаос цари в борбата със заразата от африканска чума по свинете установи проверка на “Труд”. Решението на земеделския министър Румен Порожанов да забрани лова на дива свиня в районите по границата с Румъния доведоха до бунт сред ловците. Те излязоха на протести и се заканиха, че ако властите в България не ги чуят, ще потърсят съдействие от Европейската комисия.

Забраната е абсолютно безсмислена, заяви пред “Труд” Румил Лачев, главен експерт на Българския ловно-рибарски съюз. Причините са няколко – първо в страната ни няма констатирано огнище на зараза от африканска чума по дивите прасета. Има такава само в село Тутраканци, но там става въпрос за домашно животно, уточни Лачев. Най-вероятно заразата там е пренесена чрез фураж от Румъния.

Второ – именно ловът е начинът да се ограничи популацията от диви прасета, които могат да пренасят заразата от чума, а забраната за ловуване пречи, допълни експертът. По думите му вероятността да влязат болни диви прасета от Румъния е нищожна, защото заболяването протича с тежка картина и животните умират между втория и 17 ден, след разболяването.

“Едно болно животно няма да тръгне да преплува Дунава. То се отделя от стадото и умира”, обясни Лачев. Практиката в другите държави в Западна Европа досега показва, че където е минала африканската чума по свинете, никой не може да се справи. Вирусът е много устойчив и оцелява 5-6-7 години и дори при минус 20 градуса, обясни експертът.

Той попита и какво се случва с лова на фазани и зайци, който предстои да бъде открит от началото на октомври, тоест от следващата събота. Според него единственото решение е да се намали драстично популацията от диви свине и именно това е функцията на ловците.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов потвърди становището на експертите, че мерките на земеделското министерство са неадекватни. “Властите се лутат от едната в другата крайност. Първо обявиха, че ще разрешат едва ли не поголовен лов още от края на август, после го ограничиха”, посочи Найденов. По думите му подобни мерки биха сработили, само ако има установено заболяване при дивите прасета.

В случая властите лишават себе си от възможността да получат проби от убитите животни. Защото, след като се убие животно при лов, задължително се носи проба от него във ветеринарната служба. Така най-лесно може да се види дали има заразени свине у нас. Сега, като е забранен ловът, кой ще влезе в гората, явно това няма да се ветеринарите”, каза Найденов. По думите му безсмислена е и забраната да се използват кучета при лов между 5 и 10 километровата зона от границата с Румъния. “Кучетата са тези, които надушват дивеча. Ако има болно животно, те ще го намерят и така ще се диагностицира от какво е заразено”, посочи бившият земеделски министър.

По думите му забраната ощетява и ловците, защото цяла година те се грижат за животните – хранят ги, правят дивечови ниви, калища и то за своя сметка.

 

По границата

Кои са засегнатите райони

Груповият лов на дива свиня у нас беше открит на 29 септември. Заради констатираното огнище на африканска чума по свинете в с. Тутраканци Министерство на земеделието, храните и горите въведе ограничения в районите до границата с Румъния. В първата буферна зона, която обхваща до 5 км от границата с Румъния и до 10 км около село Тутраканци се забранява груповият лов. Това засяга 119 ловни дружинки от общо 2810 в България, твърдят от министерството. Втората зона, в която груповият лов е разрешен, но без кучета, обхваща териториите между 5 и 10 км от границата с Румъния, респективно между 10 и 20 км около с. Тутраканци. За останалата част от България няма ограничения.

Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

 

Величко Петков, ветеринарен лекар на Община Тунджа:

Не е ясно от какво се умрели овцете на Ани в Болярово

Съмняват се за преяждане

Катерина Ковачева

Не може да се даде категоричен отговор в момента дали овцете във фермата на Ани от Болярово са умрели от заболяване или от отравяне. Направихме аутопсия на едно животно, но само от него не е достатъчно да се констатира, заяви за “Труд” Величко Петков, oфициален ветеринарен лекар на Община Тунджа, част от екипа, посетил фермата им.

Припомняме, че стопаните на стадото в Болярово Ана Петрова и съпругът й Тодор няколко месеца не допускаха ветеринари да вземат повторни проби от животните им. А преди две седмици и половина 11 животни от фермата им умряха, според тях – от преяждане, тъй като е имало разсипано зърно в двора.

При посещението на ветеринарния екип на 18 септември във фермата в Болярово стопаните са отказали да се вземат от животните кръвни проби и са поискали арбитражни проби. Тези проби е трябвало да се вземат 5,6 дни след посещението им, но дали са взети никой не ни потвърди. Ветеринарят уточни, че освен аутопсията на едно животно, не са взимали проби.

При прегледа на умрелите животни на пръв поглед е имало признаци за преяждане, а при живите овце не е имало симптоми за болест. Петков уточни, че заключение дали има инфекциозно заболяване, може да се направи единствено след кръвни проби.

 

В първия ден

20 глигана отстреляха в Монтанско

Любомир Любенов

С добра слука започна новия ловен сезон за диви свине в област Монтана. Повечето от дружинките в Балкана и пред него повалиха още на първия излет по няколко животни, а в планинското село Черешовица и в Берковица покосиха по 4 глигана. По две диви прасета ударили ловците от Гаганица, Бързия и Черкаски. “Общо на територията на берковското сдружение “Сокол” са отстреляни близо 20 диви прасета, част от тях над 120 килограмови. Слуката е много добра, има сериозен запас от диви животни, но ловът все още е труден, тъй като листата на дърветата не са опадали и видимостта е малка!”, коментира експертът по лова Стоян Ангелов. Със слука приключил първия свински лов и в ломските села Василовци и Киселево.

 

Стопаните изклаха животните превантивно

В Тутраканци останаха без свинско за Коледа

Премахнаха КПП-та на изходите на селото

Кръстина Маринова

Във варненското село Тутраканци, където преди месец беше открито огнище на африканска чума и евтанизираха 90 прасета, вчера бяха премахнати КПП-тата на границата със съседните села. Опасността винаги остава, но засега отпада необходимостта от такъв завишен контрол в рисковата 3-километрова зона след взетите мерки по препоръките на Европейската комисия, посочи за “Труд” д-р Даниел Димов от регионалната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните във Варна. Той припомни, че в съседното село Бозвелийско взетите проби бяха отрицателни, а в Тутраканци имаше две положителни и една отрицателна. Във всички села продължават клиничните обследвания и наблюдаване, както и готовност за реакция при сигнал за мъртви животни.

Хората в Тутраканци останаха без свинска мръвка за Коледа, ще купуваме от големите търговски вериги, каза кметът Росен Горанов. По време на акцията за хуманното умъртвяване на прасетата местните стопани бяха изклаха предварително 50 животни, каза тогава областният управител на Варна Стоян Пасев. А един човек беше скрил 3 в спалнята си, но грухтяли и го издали. В Тутраканци се надяват на някакво обезщетение за умъртвените животни, въпреки че земеделският министър Румен Порожанов отсече тогава, че не се полага на нерегистрираните прасета. Че кой да регистрира 2-3 свине в задния си двор, пита кметът на селото. Сега дойде и забраната за групов лов на едър дивеч до 10 км около Тутраканци. А на териториите между 5 и 10 км от границата с Румъния и респективно между 10 и 20 км от селото е разрешен, но без кучета. Мярката е заради това, че четириногите ловци могат да прогонят глиганите в по-далечни територии и да е опасно. Как тогава да гоним дивите шопари без кучета, ядосват се местните авджии от Тутраканци и близките села.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България