Пълна ревизия на Онкодиспансера в Пловдив поискаха общински съветници

За пълна ревизия на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив и предоставяне на общинските съветници на данните за финансовото му състояние през последните 3 години - печалба, задължения, работна заплата на персонала, настоява групата на ПП "Съюз за Пловдив" в местния парламент в града под тепетата. Поводът е внесеното от ресорния зам.-кмет Розалин Петков предложение за освобождаване на управителя на КОЦ д-р Красимир Вальов, което ще бъде гласувано на следващата сесия на ОбС на 24 ноември.

"Няколко управители на КОЦ бяха сменени през последните години, без да бъдат посочени причините за тези рокади, като последният случай бе през юни 2015 г. с д-р Калин Калинов. "В нито един от случаите на кадрови промени в ОбС не са предоставени резултати от ревизии в КОЦ и дали изобщо такива са правени. Не е ясно кой в община Пловдив и как контролира провеждането на обществени поръчки и доставките на лекарства в Онкодиспансера. В общинските здравни заведения липсва постоянен контрол и това е основният проблем, за да няма съмнения за компромиси със здравето на хората и за източване на пари от Здравната каса по клинични пътеки", твърди председателят на групата на "Съюз за Пловдив" в ОбС Дани Каназирева. Тя припомни, че доскоро КОЦ е бил първенец сред общинските дружества по балансова печалба от рекордните 2-3 млн.лв. годишно, а финансовите резултати са силно занижени, но липсва анализ откъде идва тази огромна разлика.

Старейшините от "Съюз за Пловдив" се очаква да подкрепят смяната на д-р Красимир Вальов, за да не се допусне отнемане на лиценза и закриване на Онкодиспансера, чиито услуги ползват пациенти от цяла Южна България. Това заплаши министър д-р Петър Москов след проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит" и изнесени в медиите случаи на сгрешени диагнози и порочни практики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве