Пълнени зеленчуци допълват лятното меню

Освен да се режат и добавят в салати и манджи, зеленчуците могат и да се напълнят с други зеленчуци, месо, ориз, булгур, киноа, гъби, риба, сирене, яйца и каквото още се сетите. Приготвянето им е малко по-бавно, защото плънката трябва да се задуши или запържи предварително, но така е с повечето зеленчукови ястия. Затова пък вкусът е неповторим. Рецептите, които предлагаме, са примерни. Във всяка от тях можете да развихрите въображението си, заменяйки едни продукти с други. Принципът е един – накрая всичко се запича на 180-200 градуса във фурната.

 

Пълнени чушки с кайма и ориз

Необходими продукти:

10-12 чушки

500-600 г кайма

1 гл. лук

1 морков

1 домат (настърган) или 1/2 ч.ч. от консерва

2/3 ч.ч. ориз

1 ч.л. червен пипер

черен пипер, сол и др. подправки по желание

олио

За соса:

2 яйца

2 с.л. с връх брашно

2 с.л. кисело мляко

200 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

Лукът и морковът, нарязани на ситно (или морковът настърган) се запържват в 3-4 с.л. олио. Добавя се каймата и се запържва, докато стане на трохи. Добавят се доматите и се оставя да изври течността, а накрая се слага оризът. Запържва се, докато стане „стъклен“, след това се добавя червеният пипер, който също се запържва за около 1 минута, и се дърпа от котлона. Слагат се подправки по вкус – чубрица, кимион, черен пипер, сол. С чаена лъжичка пълним чушките, подреждаме ги в тава и наливаме вода, но без да ги покрива. Посолява се и водата. Пече се на 180 градуса около 45 минути, чушките се обръщат и се връщат за още 30-ина минути във фурната. Ако водата е извряла, се долива, защото ще трябва после за сос. Продуктите за соса разбъркваме на рядка кашичка. Когато чушките са готови, изваждаме ги от фурната, заливаме с кашичката и разбъркваме - направо в тавата. Тя е достатъчно гореща, за да сгъсти соса буквално за 1 минута. Не се връща повече в печката.

 

Пълнени тиквички с ориз

Необходими продукти:

6 тиквички

2 с.л. ориз с връх

50 мл олио

1 гл. лук

4 чери доматчета

сол и копър на вкус

Начин на приготвяне:

Тиквичките се режат на 2-3 равни части и се издълбават с помощта на лъжица почти до дъното. В мазнината се задушават лукът, оризът, нарязаните на ситно домати, месестата част от тиквичките и наситненият копър. Тиквичките се пълнят с плънката и се подреждат в тава. Заливат се до половината с вода и се посоляват. Запичат се във фурната на 200 градуса за около 45 минути, докато водата заври. Може да се поднесат с кисело мляко.

 

Пълнени домати със сирене

Необходими продукти:

8 средно големи домата

4 яйца

350 г сиренe

няколко стръка босилек

китка магданоз

черен пипер

Начин на приготвяне:

Подбират се добре узрли, но твърди домати. Отрязват се капачетата и се издълбават с лъжичка. Плънката се приготвя, като към разбитите яйца се прибавя натрошеното сирене, нарязаният магданоз и босилек. Овкусява се с черен пипер. Доматите се пълнят с плънката, подреждат се в тавичка и се покриват с капачетата. Вътрешността на доматите се накълцва на ситно, овкусява се с малко сол и се слага на дъното на тавичката. Заливат се с 1/2 чаша вода и се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, докато се запекат. Могат да се поднесат както топли, така и студени.

 

Пълнен лук с гъби, бекон и кашкавал

Необходими продукти:

8 големи глави лук

1 морков, нарязан на ситно

500 г гъби, нарязани на ситно

100 г пушен бекон, нарязан на кубчета

150 г доматено пюре

200 г настърган кашкавал

8 тънки резена кашкавал

100 г сирене крема

2 яйца

2 с.л. сметана

сол и черен пипер на вкус

пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Внимателно извадете сърцевината на лука и я нарежете на ситно. Заделете лучените чашки настрана. Загрейте малко олио в тиган на средно силен огън и запържете лука и моркова за около 2-3 минути. Добавете гъбите и бекона, разбъркайте и гответе, докато течността се изпари. Прибавете доматеното пюре и магданоза, разбъркайте и подправете със сол и черен пипер на вкус. Отдръпнете сместа от котлона и я оставете да се охлади до стайна температура. Добавете кубчетата кашкавал и крема сиренето и разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Напълнете лучените чашки с плънката и покрийте всяка от тях с резен кашкавал. Внимателно ги прехвърлете в тавичка и добавете на дъното около 500 мл вода. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна в продължение на 30 минути. Разбийте яйцата със заквасената сметана в купа и залейте пълнените лучени чашки със сместа. Печете още 5-10 минути и поднесете.

 

Пълнен патладжан с риба тон

Необходими продукти:

2 патладжана

1 глава лук

6 с.л. доматен сос

100 г риба тон от консерва

150 г кашкавал

250-300 мл готов сос Бешамел

2 скилидки чесън

сол

зехтин (олио)

Начин на приготвяне:

Патладжанът се разрязва по дължина на две и вътрешността се издълбава. Посоляват се – той и вътрешността - и се оставят 40 мин. да се отцеди горчивата вода. Върху издълбаните патладжани се сипва зехтин (олио) и се пекат 20 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Лукът, чесънът и вътрешната част на патладжана се нарязват на ситно и се задушават с малко мазнина. Прибавят се доматеният сос и част от кашкавала и се бърка добре. Маха се от котлона и се прибавя добре изцедената риба тон, овкусява се със сол. Готовата смес се разбърква с бешамела и се пълнят патладжаните. Поръсва се останалият кашкавал и се пече, докато се запече кашкавалът.

 

Пълнени гъби с пилешки дробчета

Необходими продукти:

1 кг пилешки дробчета

500 г гъби, по-едри

4 с.л. брашно

100 мл олио

2 с.л. оцет

кашкавал

черен пипер, сол

магданоз

Начин на приготвяне:

В подсолена вода се сваряват гъбите. Изваждат се, в бульона се слага оцет и се варят дробчетата за около 3 минути. В тава се подреждат гъбите, а в тях се слагат дробчетата. Останалите се подреждат между тях. Запържва се брашно, прибавят се пънчетата, нарязани на ситно, сол и се разрежда с топла вода до гъста каша. Прибавя се настърган кашкавал и се залива върху гъбите. Пече се в загрята фурна. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме