Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Автобусните превози от и за Милано не са отменени. Транспортните фирми нямат указание от Министерство на външните работи, но Министерството на транспорта е предупредило шофьорите да правят по-кратки почивки в Италия.

Потокът от пътници на Централната автогара в София не е намалял, а превозните средства са пълни и не се наблюдава паника, съобщи БНР.

От Министерството на външните работи препоръчаха на българските граждани да не пътуват до Италия, ако не е наложително, заради разпространението на новия коронавирус Covid-19. Авиопревозвачът „България Ер“ отмени полетите си до Милано до 27 март.

"Поддържаме връзка с външно министерство. Ако имаме сигнал, ще прекратим извозването на пътници до Италия. Ще минаваме транзит, но до този момент нямаме инструкции“, обясни водач на автобус, пътуващ за Португалия, който има спирка в Милано.

Представителите на туристическия бранш, както и туристите, са притеснени и следят с внимание развитието на ситуацията с разпространението на заразата, каза Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

„Нормално е туристите да са бъдат притеснени. И ние като туроператори, опериращи в Италия, сме притеснени от създалата се ситуация. Няма затворени летища и все още може да се стигне до Милано. Да, наистина, музеите са затворени, част от големите културни прояви, които са били за тази седмица, са отменени. Мисля, че районите, които са засегнати, са изолирани, няма достъп до тях и се надявам да се овладее по-скоро положението“.

Бизнесдамата посочи, че засега няма отлив от екскурзии, но прогнозира, че разпространението на новия коронавирус в Италия ще се отрази тежко на туристическия бранш: „Тежко е положението, защото за част от нашите програми, особено самолетните, се планират много отрано, с предплатени самолетни билети или хотели. Така се случват нещата, за да ги има гарантираните пътувания и съответно, ако ги анулираме по наше желание с оглед ситуацията, неустойките и загубите ща са за нас“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България