Пълно слънчево затъмнение ще наблюдават днес в САЩ

Днес за първи път от няколко десетилетия пълно слънчево затъмнение ще премине над всички американски щати от западното до източното крайбрежие. То предизвиква огромен интерес, включително наплив от туристи, нетърпеливи да го наблюдават.

Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където явлението ще се вижда от 10.16 ч. местно време.

60-jpg_1718483346

От НАСА отбелязаха, че пълното слънчево затъмнения се случва веднъж на 375 г. Така че, ако модерната медицина не напредне значително, то през следващите няколко години, подобно явление няма да може да се наблюдава.

За последен път живеещите в САЩ са били свидетели на пълно слънчево затъмнение преди почти 40 г.: на 26 февруари 1979 г.

По време на този вид затъмнения Луната и Слънцето изглеждат сякаш са с един и същ размер. Учените от НАСА определят явлението като „небесно съвпадение“, тъй като Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната и е около 400 пъти по-далеч от нея. В крайна сметка става дума за проста геометрия. Когато Земята, Луната и Слънцето се подредят в една линия, Луната закрива цялата повърхност на Слънцето и създава пълно затъмнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка