Първанов: Плевнелиев да подаде оставка

В самонадеяна поза Георги Първанов пуска мокри фитили, че може да се кандидатира за президент.

Най-логичното в такава ситуация, което не вярвам разбира се, е президентът Плевнелиев да подаде оставка, с което да поеме отговорността за това, което се случи. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция в зала „Запад“ на Народното събрание.

На въпрос как президентът Росен Плевнелиев трябва да понесе последствията за грешката си, Първанов коментира: „Наистина става дума за нарушение на Конституцията“, каза той и подчерта, че са малки сроковете за импийчмънт.

Първанов посочи, че не може да укорява новоизбраният президент ген. Румен Радев за това, че е отказал да участва във формална процедура. „Наистина той в момента няма правомощия и няма отговорност. Няма логика в това той да споделя по такъв един начин отговорността“, коментира Първанов. Според лидера на АБВ Росен Плевнелиев е трябвало да има свой вариант. „Радев идва на ход от 22 януари“, каза той и посочи, че до момента той просто е новоизбран президент.

Аз съм под прясното впечатление от изявлението на президента на Републиката г-н Плевнелиев, който току-що след един мандат на гафове, грешки, неудачни стъпки, на финала грубо наруши Конституцията на Република България, каза лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика и организира служебно правителство. Това изрично е записано в чл. 99, ал. 7, без да съдържа този текст в себе си възможности може или не може. Г-н Плевнелиев би трябвало да знае, че това не е концерт по желание“, заяви Георги Първанов. По думите му служебно правителство е трябвало да има. „Какво отношение към него ще има новоизбраният президент е друг въпрос“, заяви лидерът на АБВ.

Според него Плевнелиев е спасен от импийчмънт единствено от липсата на време, но според Първанов президентът трябва да понесе сериозна политичиска и държавническа отговорност за решенията си.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика