Първа акция на новия МВР-шеф в Бургас: Две знакови фигури бяха арестувани зрелищно

Снимка: БТВ/Лора Стаматис

Версията: Задържат група за изнудване

Две знакови фигури - Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето - бяха арестувани в Бургас. От сутринта в понеделник всички входове и изходи на морския град бяха завардени от полиция. "Провежда се спецоперация, под надзора на Спецпрокуратурата", казаха лаконично полицаи. Дефакто това е първата операция, която се провежда под ръководството на новия МВР-шеф на Бургаската дирекция- старши комисар Радослав Сотиров.

Николай Мечков е шеф на охранителната фирма VTA, която държи обекти по Южното Черноморие през сезона. Мечков бил извикан в ОД на МВР сутринта в понеделник. Пристигнал там, заедно с адвоката си. На излизане, внезапно маскирани полицаи препречили пътя му и го задържали.

Биберов бил закопчан по същия начин, след разпит в полицията. По неофициална информация, арестувани са общо 7 лица. Те ще бъдат проверявани за участие в организирана престъпна група за изнудване, казаха запознати.

Мечков и Биберов са познайници на полицията отдавна. През 2016-та година пак бяха арестувани за рекет, палежи и дрога. Делото в момента е в Спецпрокуратурата.

Мечков пък бе в ареста още преди 2016-та - като член на прословутата банда с кирките - отмъщението на длъжници, което бе измислено и тръгна от Бургас. В автомобилите на длъжници се забиваха кирки - броят им зависеше от това колко е сумата, която трябва да връща.

В съобщение до медиите от Специализираната рокуратура уточниха, че съвместно с ГДБОП и ОДМВР-Бургас извършват действия по разследването на организирана престъпна група за изнудвания, в т.ч. чрез заплахи и физическо насилие, действала на терторията на Бургас и Бургаска област.

До момента са извършени 40 претърсвания на недвижими имоти, автомобили, както и лични обиски. Задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа са общо 10 лица. Предстои да се определи колко от тях ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и ще им бъдат определени мерки за неотклонение.

Продължават разпитите на свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност на групата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право