Първа английска гимназия отпразнува 60-годишен юбилей

Първа английска езикова гимназия в София отпразнува своя 60-годишен юбилей с грандиозен концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата.

В представлението участие взеха едни от най-добрите ученици в школото, които демонстрираха своите таланти на голямата сцена.

За да уважат честванията и да се насладят на шоуто, на събитието присъстваха и много от бившите възпитаници на гимназията. Сред тях бе и популярният актьор Башар Рахал, който излезе на сцената и разказа за времето, когато е бил ученик. Звездата от малкия и големия екран сподели, че е бил доста “критикуван” от учителите, тъй като книгите и ученето изобщо не са му били приоритет.

За своето образование в гимназията Башар коментира, че бил “двойкаджия”, “тормозил всички” и често са му подсказвали или преписвал, за да изкара по-висока оценка. Въпреки това актьорът за нищо не съжалява и определи годините му обучение в гимназията като “най-яките му години”.

Концертът по случай 60-годишния юбилей на гимназията включваше и вокални изпълнения на обичани популярни хитове, танцови изпълнения – народни, хип-хоп, латино и балетни, и специално представление от духовия оркестър на гимназията, чийто диригент Николина Денчева-Ангелова вече близо 40 години го наставлява.

10-1-1Оркестърът ежегодно представя училището и България в чужбина в различни проекти и фестивали.

Кулминацията на вечерта обаче беше представлението на 15-годишния Иван Петров, който се изявява като илюзионист под псевдонима Starboy Ayvon. Младият талант, който вече има участия по столични клубове и развива своята професионална кариера на магьосник у нас, изуми публиката в пълната Зала 1 на НДК със своите умения. Номерата, показани от него на голямата сцена, включваха поява в празна плоскост, трансформиране на вода в сняг, махане на главата на неговата асистентка, размяна с асистентката от стъклена кутия за 1 секунда и изчезване на помощничката от стол.

Първа английска езикова гимназия е създадена през 1958 година по едно и също време с Пловдивската. След като се мести от Ловеч в София, се превръща в първата езикова гимназия у нас, специално насочена към изучаването на английски език. Тя продължава да бъде едно от най-престижните училища у нас - над 90% от завършилите са приемани в български и чужди университети.

Нели Петрова, първа английска директорДиректорът на гимназията Нели Петрова пред “Труд”: Около 30-35% от завършилите заминават да учат в чужбина

Процентът на учениците, които след завършването на Първа английска езикова гимназия заминават да следват висше в чужбина, според документите, които се подготвят за тяхното пътуване, е някъде около 30-35%. Това коментира пред “Труд” директорът на училището Нели Петрова след приключването на концерта по случай 60-годишния юбилей на школото. По думите й това се отнася само за “Бакалавър”, тъй като за “Магистър” или други степени трудно може да се даде точна статистика.

“Мисля, че всички са много доволни. Изпълненията бяха основно на ученици от гимназията – бивши и настоящи възпитаници. Смея да кажа, че концертът беше великолепен. Много професионално направен с необходимите сценични и визуални ефекти”. Нели Петрова коментира и “сензацията на вечерта” – деветокласника Иван Петров.

“Той има изяви в нашите концертни събития още от миналата година. Подготвя се професионално в областта на илюзионизма. Участва в различни конкурсни състезания в цял свят, наскоро например се завърна от едно такова в Италия. В България той е един от най-добрите сред най-младите представители на това изкуство”, каза още главата на учебното заведение.

По време на концерта бе показан и трейлър на филма за гимназията, който вече е факт и може да бъде закупен на диск. “Лентата е направена от ученици в 11 клас, с помощта на преподаватели, които ги консултираха.

Филмът разказва за историята на училището, както и за известни негови възпитаници. В него има интервюта, както и информация за новия строеж на сграда на гимназията”, обясни Нели Петрова.

На въпрос какво предстои на училището, тя отговори: “На Английската най-напред й предстои дипломирането на випуск 2018 година и сега се фокусираме върху него, което ще бъде в Аулата на Софийския университет. След това ни предстоят Шекспировите вечери, които ще бъдат изиграни на сцената на НАТФИЗ, приемът на новите ученици, както и подготовката за прехвърлянето в новата сграда”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование