Първите 4 санирани блока в Шумен взеха удостоверения

Общината раздава и брошури как да се пази новото

 

Кметът на Шумен Любомир Христов връчи удостоверения за ползване на собствениците на 4 саниранирани жилищни блока. Свършената работа е за над 5,6 млн.лв. Първите обновени домове в Шумен са на улиците "Софийско шосе" 22, на "Ген. Скобелев" 44, "Тича" 6 и "Ришки проход" 20. Пред градоначалника във вторник шуменци казаха, че са доволни и споделиха, че сметките им за отопление през зимните месеци значително са намалели с направените подобрения в апартаментите.

Заедно с удостоверенията за ползване собствениците са получили и полезни инструкции за експлоатация на обновените жилища. Общината е отпечатала 2000 брошури за 330 лв., в които е обяснено как да не се допуска влага в бани и кухни, как да се почиства и поддържа дограмата.

Завършени са строително-монтажните работи и по други пет жилищни сгради, за които се очаква подписването на акт 15. Те са на улиците "Васил Друмев" 8, "Любен Каравелов" 22, "Марица" 47 и на "Родопи" 26. По други осем в момента се извършват строителни дейности. Още десет нови жилищни блока предстои да бъдат обновени по националната програма в Шумен. В момента тече тръжната процедура за избор на изпълнител, съобщи на пред журналисти зам.кметът по строителство инж. Боян Тодоров.

Общо 27 са сдруженията на собствениците в Шумен, които са одобрени за работа по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до този момент. За 17 от тях осигурената сума от държавата възлиза на 17 641 596 лв. с ДДС. Очаква се всички да бъдат завършени до края на годината. За останалите 10 блока, за които в момента тече процедурата за избор на изпълнител, приблизителната сума е 8 млн.лв. с ДДС.

Още 24 сдружения са подали документи и очакват одобрение от Българската банка за развитие. След като получат финансиране, ще се пристъпи към обявяване на обществените поръчки, съобщават от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България