Първият български космонавт Георги Иванов става “Рицар на годината”

Първият ни български космонавт Георги Иванов става „Рицар на годината“ за 2019 г.

Велик Приорат България е инициатор на национални и международни конкурси за деца

Орденът почита Андрей Баташов с приз на негово име

Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България събира елита на София за 12-о издание на Коледния си благотворителен бал тази събота в хотел „Маринела“. Очаквано, кулминацията на събитието ще бъде връчването на голямата награда „Рицар на годината“. „Годишната награда „Рицар на годината“ е най-високата специална награда, присъждана от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България на граждански лица с принос към обществото, които са били пример в отстояването на християнските и рицарските ценности и тази година тя ще бъде връчена на първия български космонавт Георги Иванов“, заяви пред „Труд“ вчера Великият приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев.

Наградата включва уникалната статуетка на рицаря-тамплиер от Пазарджик Спас Киричев, Лента с Кръста на Великия Приор, Значка, Сертификат и пластика. По традиция, номинацията, за която са получени най-много гласове, определя и носителя на голямата награда на тамплиерите.

Коледният благотворителен бал на тамплиерите от Велик Приорат България тази година ще набира средства за поощряване на деца-таланти, които участват в престижния национален конкурс по литература „Рицарска постъпка“ и за международния конкурс по изобразително изкуство „Рицарят в мен“. „Не е тайна, че до преди 7-8 години Световният орден не работеше с подрастващото поколение. Ние бяхме първопроходците, които започнаха да работят с различни програми, свързани с децата. Създадохме младежка секция в Ордена и чрез нея млади хора се занимават с децата“, отбеляза пред „Труд“ Великия приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев.

Преди месец Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим у нас връчи за втори път и наградата „Андрей Баташов“. Призът е в памет на известния ни актьор и се присъжда на млади артисти на възраст до 33 години за творческите им постижения в областта на театралното и филмовото изкуство и за дейността им в полза на хората. Носител на статуетката „Андрей Баташов“ е Йордан Ръсин - младият актьор от театър „Възраждане“ участва в представленията, които театъра организира в старчески домове и домове за деца.

„Най-малките се радват много на постановките“, сподели пред „Труд“ Ръсин. Пред децата от домовете той изнася пиеси като „Котаракът в чизми“, „Вълшебният куфар“, „Макс и Мориц“, „Симбат“и „Бабината питка“. „Когато научих за наградата - беше изненада, защото идеята на това отличие е много красива и истинска и ме накара да помисля за благотворителността“, споделя още Ръсин.“Все още не се чувствам достоен за самата благотворителност - този път трябва да продължава да се извървява. Това са ми мислите след номинацията и наградата. Вълнувам се много“, каза още носителят на тазгодишната награда „Андрей Баташов“.

Учредяването на приза за млади артисти цели да се поддържа жива паметта за незабравимия актьор Баташов, отишъл си от този свят без време едва на 45. „Лауреатите, освен ярък талант и потенциал за принос в развитието на изкуството, трябва да притежават и редица християнски добродетели и морални качества - хуманност, щедрост, състрадание, безкористност, достойнство, сила на духа: ценности, които и самият Андрей Баташов изповядваше“, сподели пред „Труд“ още Великият приор Румен Ралчев.

Припомняме, че за пръв път наградата бе присъдена на младия актьор Владимир Зомбори. Неговото име бе отличено от петчленна комисия от известни режисьори, актьори, които дебатираха няколко месеца. В самата комисия не участват представители на Ордена, отбелязаха от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България.

 

Носители на „Рицар на годината“ до сега:

• 2008 г. - Румен Ралчев - Велик Приор на Велик Приорат България

• 2009 г. - йеромонах Иван - създател на приюта за сираци в с. Нови хан

• 2010 г. - Йорданка Фандъкова - кмет на гр. София

• 2011 г. - Живко Тодоров - кмет на гр. Ст. Загора

• 2012 г. - проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей

• 2013 г. - Денчо Бояджиев - кмет на гр. Разград

• 2014 г. - акад. Антон Дончев - писател, мислител

• 2015 г. - Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България

• 2016 г. - проф. д-р Генчо Начев - директор на болница „Св. Екатерина“

• 2017 г. - Мая Манолова - Омбудсман на Република България

• 2018 г. - Минчо Коралски - изпълнителен директор на „Агенцията за хората с увреждания“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България