Първият в България Поезиомат ще вдъхновява търновци

Първият в България Поезиомат ще вдъхновява жителите и гостите на Велико Търново. За поредна година старата столица се присъединява към европейската инициатива Нощ на литературата на 9 май, организирана в партньорство с Чешкия културен център в България. Ще бъдат представени произведения на знакови европейски автори, четени от известни и обичани дейци на културата и изкуствата от града. Като съпътстващо събитие, по инициатива и покана на Чешкия културен център, в града ни от 15 март до 27 април ще гостува поезиомат - джубокс за слушане на поезия, който ще бъде монтиран вляво от централния вход на парк „Марно поле“.

Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. Репертоарът включва 21 творби на различни съвременни европейски поети, включително български, които представят страната си или съвременността като цяло, записани на звукови файлове, които се избират с бутонна система за управление. Автор на проекта е Ондржей Кобза от Чехия, а Велико Търново е първият български град, в който поезиоматът ще бъде монтиран през тази година.

На 19 март Община Велико Търново организира събитие тип „флаш моб“, на което ще бъде представен поезиомата, а млади поети и музиканти от Велико Търново ще покажат в неформална обстановка свои произведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България