Първият в Свищов есенен фермерски пазар показа връзката между теорията и практиката в агробизнеса

Първото по рода си изложение „Есенен фермерски пазар“ се проведе в Свищов, което представи богата палитра от местни селскостопански продукти. Инициативата, която бе част от проект на катедра „Аграрна икономика“ при Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, показа връзката между науката и практиката в сферата на аграрната икономика. Изложението се реализира със съдействието на свищовското висше училище, община Свищов, Българска асоциация „Биопродукти“, Фондация за околна среда и земеделие, Фондация за биологично земеделие „Биоселена“.

Еceнeнният фepмepcки пaзap, който ce пpoвeдe пoд нaдcлoв: „Избepeтe здpaвocлoвнaтa хpaнa!“, се състоя на централния площад пред сградата на Общината. Официални гости на откриването бяха заместник-ректорът по „Научноизследователска и проектна дейност“ на Стопанска академия, доц. д-р Тодор Кръстевич, кметът на община Свищов Генчо Генчев, Валери Велковски – представител на Миниcтepcтвoтo нa ЗХГ, Албена Симеонова – председател на Българска асоциация „Биопродукти“, Веселина Ралчева – член на УС на асоциацията, Пепо Петров – изп. директор на Фондация за околна среда и земеделие, Елисавета Пъндева – финансов мениджър на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, Димитър Димитров – председател на ППОК „Земя-93“, възпитаник на специалност „Аграрна икономика“ и магистърска програма „Агробизнес“ в СА „Д. А. Ценов“.

При официалното откриване, ръководителят на проекта доц. д-р Марина Николова, която е и ръководител на катедрата-организатор, припомни, че фермерските пазари не са нещо ново и непознато. „Основният двигател за тяхното възраждане са изискванията на съвременния потребител за задоволяване нуждите от продукти с по-добро качество и запазени автентични вкусове от „градината на баба“, „спомените за храната от нашето детство“ или убедеността на хората, че само на тези места могат да намерят продукти с уникални качества, различни от индустриалната „безвкусица“, алтернатива на храната от големите търговски мрежи“, заяви доц. Николова.

Тя подчерта, че в условията на съвременната хранителна индустрия, фермерските пазари придобиват все по-голяма популярност в много от европейските страни. По думите й, през последното десетилетие идеята за „събуждане“ на фермерските пазари се развива постоянно и в България, и се превръща в повече от „осъзната необходимост“ за все повече хора. Доц. Николова благодари на съорганизаторите на проявата, на всички земеделски производители, които представиха своите продукти и на целия проектен екип от катедра „Аграрна икономика“ – преподаватели, докторанти и студенти третокурсници от едноименната специалност.

Приветствие към огранизаторите и участниците в изложението отправи зам.-ректорът на Стопанска академия, доц. д-р Тодор Кръстевич. „Този малък и сплотен екип от катедра „Аграрна икономика“ успяха да свържат теорията с практиката – те създадоха истински пазар, където се среща търсенето с предлагането“, каза доц. Кръстевич. Той благодари на община Свищов за оказаната подкрепа, като заяви, че това е поредно доказателство за тясната и изключително важна за Свищов връзка между Академията и Общината. Заместник-ректорът подчерта и важността на оказаната подкрепа от Министерството на земеделието и хората от реалния бизнес, организирани в двете фондации и асоциацията, съорганизатори на събитието. Той пожела инициативата да има устойчивост във времето, да се превърне в традиция и да се увеличава броя на участниците във фермерския пазар.

Поздравления отправиха и официалните гости. В празничната програма, по повод откриване на изложението, участваха трио „Нове“ с художествен ръководител Корнелия Чекелева и Фолклорен танцов състав „Творецът“ с художествен ръководител Явор Узунов. Специален гост на празничната програма бе емблематичната българска народна певица Гуна Иванова.

Участващите в есенния фермерски пазар местни производители осигуриха за всички присъстващи възможността да дегустират и да си закупят биопродукти и продукти от конвенционалното производство на малки земеделски стопанства. Сред представените на пазара дарове от плодородната златна есен бяха плодове, зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, мед и медни продукти, билки, вина, сурови ядки, сладка, рачел и др.

След изложението се състоя и кръгла маса на тема „Потенциал за развитие на фермерските пазари в България“, която бе част от проекта на катедра „Аграрна икономика“, финансиран по линия на Института за научни изследвания при Стопанска академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони