Първият "интелигентен град" ще изникне край Равно поле

Проектът “Св. София” (край Равно поле) ще се превърне в първия корпоративен интелигентен град в Европа. Благоприятното местоположение и възможностите, които осигурява “Един пояс – един път”, ще привлекат гости от цял свят и ще дадат тласък на туристическия бизнес в София”, обяви Албърт Хунг Чао Хонг, вицепрезидент на BDHL на форума за международно сътрудничество "Един пояс – един път" на 14 май в Пекин. Стартът на проектът стана възможен след подписването на договор за стратегическо партньорство между компаниите Bulgaria Development Holdings Limited (BDHL) и ZTEICT. Това партньорство ще превърне проекта “Св. София” в първия интелигентен град (smart city) в Европа.

Форумът в Пекин е най-значимата проява от началото на “Един пояс – един път” през 2013 г. – най-мащабната и стратегическа китайска инициатива за международно и регионално сътрудничество. 29 държавни и правителствени ръководители и 1200 делегати присъстваха на събитието, сред които китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин.

Споразумението за партньорство между BDHL и ZTE е сред най-важните през последните години в развитието на “Един пояс – един път” и плановете за сътрудничество “16+1” между Китай и Централна и Източна Европа, а България има безспорно стратегическо местоположение за “Един пояс – един път”.

“Тъй като ние и ZTE споделяме еднаква визия за внедряването на технологии в ежедневието и бизнеса, решихме да работим заедно за изграждане на интелигентен развлекателен и търговски комплекс с възможности за бизнес, професионално обучение, образование, здравеопазване, живеене, туризъм и комунални услуги.

Проектът ще има ключово значение за бизнес контактите между Европа и Азия и ще бъде модел за търговско-развлекателен комплекс. На площ от 1.56 млн. кв. м “Св. София” ще включва международен търговски център, луксозен 5-звезден хотел, първокласен изложбен и конгресен център, най-големия в света закрит аквапарк, мега мол, луксозни апартаменти и вили.

“Посредством интернет на нещата, облачна платформа за данни и 5G технологии, приложими в областта на услугите, ще бъдат осигурени иновативни технологични решения за бизнеса, професионалното обучение, образованието, туризма и комуналните услуги и ще бъде изграден иновативен европейски туристически център”, обяви Минг Сиао, вицепрезидент на ZTE.

Компанията BDHL, основана в България през 2014 г., е собственост на Capital Concept Limited с основна цел набиране на инвестиции за проекта “Св. София”, чиято първа фаза възлиза на 1.5 млрд. евро. Тази фаза включва луксозен хотел с близо 2000 стаи, първокласен изложбен и конгресен център с площ 65 000 кв. м, бизнес квартал с 4-6 офис сгради клас А, многофункционална закрита част, най-големия в света закрит аквапарк, мега мол и голф игрище “Св. София”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти