Първият пик е преминал в 20 страни

Социалното дистанциране се оказа ключово за борбата с разпространението на коронавируса, казва европейските здравни експерти.

Първата вълна от предаване на коронавируса е “преминала пика си” в близо 20 страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (Швейцария, Норвегия, Исландия), но все още е рано да се мисли за облекчаване на рестриктивните мерки. Това се казва в доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), цитиран от световните агенции.

“Прибързаното сваляне на мерките, без подходящо наблюдение и гарантирани необходимите капацитети на здравните системи, може да доведе до внезапен изблик на разпространението” предупреди директорът на ЕЦПКЗ Андреа Амън, в изявление придружаващо публикуването на документа. Според заключенията на доклада мерките за социално дистанциране се оказват изключително полезна в ограничаване на разпространението на заразата. В страните от ЕС/ЕИП и Обединеното кралство върху 14-дневна база нивото разпространение е спаднало с 18 процента от 8 април насам. Заради което и рискът от рязко увеличаване на заразените в резултат на премахване на ограничителните мерки, без налични условия за овладяване на заразата. България не фигурира сред страните членки на ЕС прескочили пика на първата вълна, където са Австрия, Хърватия, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Ирландия, Литва, Малта, Словакия, Финландия, Португалия и Румъния.

Рискът от тежката форма на заболяването за гражданите на страните от ЕС/ЕИП е “нисък” в райните в които се прилага социалното дистанциране (“умерен” за хора с хронични заболявания и във възрастов риск), се казва още в доклада на ЕЦКПЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа