Първи български хор „Янко Мустаков“ подари вълнуващ концерт на свищовлии

Като част от празниците посветени на 140 годишнината от Освобождението на града, в Свищов се проведе концертът „Първи български хор „Янко Мустаков“ и приятели“. Под вещото ръковоство на Пламен Бейков, в продължение на два часа зрителите се насладиха на музикални произведения, които биха задоволили и най-изтънчения вкус. Концертът започна с химна на Република България и химна на Европа, в изпълнение на Първи български хор, с диригент Елизабет Людмилова.

Концертът продължи с малката пианистка Мария Атанасова, която въпреки своите 7 години, вече има няколко международни участия и отличителни награди. Тя изпълни три произведения на известните композитори Хендел, Кьолер и Бетховен. След нея, пианистът Йордан Лазаров изпълни брилянтно „Голям брилянтен валс“ от Фредерик Шопен, а публиката беше пленена от таланта на младите музиканти. Музикален момент от Рахманинов изпълни на пиано и преподавателката в Национална музикална академия Мира Искърова, която акомпанира и на Пламен Бейков при изпълнението му на песента „Пълководец“.

Световноизвестният български цигулар проф. Йосиф Радионов заплени свищовската публика с виртуозната лекота, с която извличаше звуците от струнния инструмент. В акомпанимент на пианистката Зорница Радионова, той изпълни две произведения: Малка токата от Петър Христосков и Лебедово езеро на Чейковски. Вокална формация „Български гласове“ изпя няколко песни, от които любимото песнопение на Васил Левски „Достойно есть“. При изпълнението им на песента „Хубава си моя горо“ родолюбивото чувство надделя и публиката запя заедно с вокалистите.

В края на вълнуващия концерт, Първи български хор и приятели изпяха заедно няколко песни, сред които и композирания от Янко Мустаков марш “Из кръв и дим”.

Празничният концерт завърши с вокалното изпълнение на Пламен Бейков „На многая лета“, в акомпанимент на всички присъстващи в залата.

Кметът на Свищов Генчо Генчев връчи юбилеен плакет на Първи български хор „Янко Мустаков“, а юбилейни значки и тържествени грамоти получиха всички изпълнители, взели участие в празничния концерт посветен на 140 годишнината от Освобождението на Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони