Първи дарения от фирми за изборите

Кандидати и техни близки финансират кампаниите си чрез собствени дружества

Шест парични дарения от фирми и едно от фондация са вписани в Единния регистър по Изборния кодекс в Сметната палата, показа проверка на "Труд". Забраната дружества да финансират партии и предизборни кампании отпадна заедно с намаляването на държавната субсидия на 1 лев на глас.

Радослав Каратанчев е финансирал с два пъти по 30 000 лв. собствената си предизборна кампания като независим кандидат за кмет на София чрез своята фирма "Алемо фит" ЕООД.

Предприемачът Максим Митков, съпруг на бившата депутатка от партията на Веселин Марешки Нина Миткова, е дал чрез своето "Макском" ЕООД веднъж 15 000 лв. и веднъж 10 000 лв. на "Воля".

Несебърското "Вип" ООД на Кирил Янков е дало на партия МОРЕ 5 000 лв. - "за нуждите на партийната структура в набиране на средства за финансиране на предизборната кампания за изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019 г." Янков е на шесто място в листата на МОРЕ за Несебър.

Кадра ООД е дарила 500 лв., но липсват данните за кого.

Смолянската фондация "Крос" е дала 40 000 лв. на местната коалиция "Новото време". Коалицията е издигнала за кмет Кирил Хаджихристев, който е председател на фондацията.

Регистрирани са и четири непарични дарения, от които най-голямото е билбордове и рекламни материали на стойност 2 872,83 лв. от Универсстрой-Стоянови ЕООД за Движение "Да, България".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика