Първолаците се заемат с тероризма и корупцията (обзор)

През новата учебна година първокласниците ще имат часове по превенция на тероризма, а учениците от 5 до 12 клас ще се учат как да противодействат на корупцията. Това съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева, представяйки 13-ия поред държавен образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование.

Предметът по превенцията на тероризма започва от първи клас - по един час от 1 до 4 клас и по два часа от 5 до 12 клас.

„Превенцията и противодействието на корупцията е една нова тема, която е налична като разпределение от 5 до 12 клас“, добави образователният зам.-министър Диян Стаматов. Този предмет ще учат децата от 5 клас съответно по 1 час от 5 до 7 клас и по два часа от 8 до 12 клас. Изборният процес, включително засичането на купуването на гласове, ще се изучава в 11 клас.

В 9 и 10 клас учениците ще учат военно обучение и защита на родината. Патриотичното образование е през целия период на обучение от 1 до 12 клас. Учениците ще се учат и на пътна безопасност, и на оказване на първа помощ.

„Най-голямо отражение намира безопасността на движението по пътищата“, каза Стаматов и уточни, че в първи клас безопасността по пътищата се изучава 16 часа, във втори - 8, а от трети до осми по 6 часа. Ще се изучава и защита на населението. „Всяко училище в рамките на часа на класа трябва да извърши две евакуации“, каза още той. Ще се наблегне и върху превенцията на насилието, финансовата и правната грамотност, а военното обучение е застъпено в 9 и 10 клас.

„Сред целите на Държавния стандарт за гражданско образование е да се познават институциите на страната и да се формират личностите“, обясни министър Кунева.

Уроците по демокрация стават задължителни за завършващите училище чрез въвеждането на новия предмет „гражданско образование“ в 11 и 12 клас, но от 2020 г.

По този стандарт няма да има оценка. Залага се на практиката, защото „няма по-добър начин да се научиш на демокрация от това да започнеш да я практикуваш“, каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

На въпрос за спряната обществена поръчка за рекламни материали на МОН Кунева заяви, че не била предупредена за нея. „Спрях поръчката, защото трябваше да създаде позитивно отношение към европейските средства“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование