Първото Ferrari навърши 70 години

 

 

 

12 март, неделя, беше един хубав ден за италианското автомобилостроене. На тази дата преди 70 години пали двигателят на първата кола, на която Енцо Ферари дава своето име – Ferrari 125 S. С няколко пробни обиколки по улиците на Маранело започва чудната история на най-харизматичната марка в света. Седем десетилетия по-късно на 12 март по случай юбилея в Австралия стартираха серия събития, които ще обхванат 60 държави по целия свят и ще ескалират в грандиозно тържество в Маранело през втория уикенд на септември.

На паметния 12 март 1947 г. първият от общо двата сглобени екземпляра Ferrari 125 S е в „насипен вид“ и представлява тръбно шаси с монтиран двигател V12 с обем 1,5 л и мощност 118 к.с. Моторът е шедьовър на инженера Джоакино Коломбо, спечелил доверието на Енцо Ферари от работата си в Alfa Romeo, и се използва в продължение на 15 години в няколко варианта за различни спортни коли. Два месеца по-късно шасито вече е „облечено“ в красив червен ламаринен костюм и участва в първото си състезание на пистата в Пиаченца с пилот Франко Кортезе. Представянето е оценено от Енцо Ферари като „многообещаващ провал“, тъй като автомобилът му е начело до момента, в който получава повреда в бензиновата помпа. Само 10 дни след това обаче Кортезе печели Гран при на Рим (40 обиколки, 137 км) със средна скорост 88,5 км/ч и това е първата от шест победи през годината, едната с пилот Тацио Нуволари.

Така се ражда легендата Ferrari – символ на бързина, мощ, техника и лукс. В следващи броеве на „Труд“ ще прочетете още интересни истории от 70-годишното съществуване на тази култова марка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили