Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов навърши 163 години

Паметната плочата пред дома на Димитър Начович бе отрупана с цветя, в знак на признателност към родоначалниците на читалищното дело

Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“ в Свищов навърши 163 години. То е учредено на 30 януари 1856 г., по инициатива на Димитър Начович, Емануил Васкидович, Георги Владикин и Христаки Филчов. За поредна година пред къщата на един от първооснователите в Свищов се събраха признателни граждани, читалищни настоятели, представители на културните институции и общинското ръководство, за да изразят своята почит към родоначалниците на читалищното дело в България, стартирало от Свищов. Паметната плоча пред къщата на Димитър Начович за поредна година бе отрупана с цветя в израз на благодарност и признателност към достойните предци, радетели за култура и просвещение.chitaliste1

Поздравителни слова по повод годишнината поднесоха председателят на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ Пламен Александров и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов. Пламен Александров изтъкна, че българските читалища, със своята дейност, продължават да бъдат най-близко до хората и именно по тази причина те ги отъждествяват като техни.

„Нашето читалище“, казват често хората живеещи в едно населено място и това е показателно за тяхното отношение“, каза Александров.

На събитието присъстваха зам.-кметът инж. Пламен Петков, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, директорът на Историческия музей Ивелина Иванова, читалищни, културни деятели и граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България