Първо заседание на служебния кабинет - ето какво реши (СНИМКИ)

Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков проведе днес първото си заседание. Ето какво решиха министрите:

В Устройствения правилник на МС и на неговата администрация са отразени структурните промени в правителството

С промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация днес правителството отрази структурните промени в състава си. Те се отнасят основно до вицепремиерските постове.

Според структурата на служебното правителство министърът на здравеопазването е и вицепремиер по социалните политики, а министърът на отбраната – вицепремиер по вътрешен ред и сигурност. Нова е позицията на заместник министър-председателя по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018. Този вицепремиер, както и заместник-министър-председателят по европейските фондове, ще са без портфейл и ще бъдат подпомагани при изпълнение на функциите си от дирекции в специализираната администрация на Министерския съвет.

Определени са и щатовете, с които ще разполагат в политическите си кабинети министър-председателят и заместник министър-председателите. В кабинета на премиера техният брой става 16. Съветниците, експертите и техническите сътрудници, които ще подпомагат вицепремиерите по социални политики и по вътрешен ред и сигурност, ще са по трима, а двамата заместник министър-председатели, които не ръководят министерства, ще разполагат с 10-членни кабинети.

Правителството определи също така вицепремиера Деница Златева за национален координатор за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., както и координатор по отношение на инфраструктурата и приоритетите на председателството. Тя ще осигурява провеждането на единната национална политика по въпросите на ЕС, ще ръководи Съвета по европейски въпроси и ще представлява България в Съвет „Общи въпроси”. Заместник министър-председателят Малина Крумова ще отговаря за кохезионната политика и ще участва в заседанията на Съвет „Общи въпроси/Кохезионна политика”. Тези промени са направени в ПМС 85/2007 за координация по въпросите на ЕС и в ПМС 114/2016 за създаване на национален механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Вицепремиерът Илко Семерджиев и министър Гълъб Донев са новите представители на правителството в НСТС

Правителството определи представителите си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Промяната се налага във връзка с новата структура на Министерския съвет.

За председател на НСТС е определен вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Вторият представител на правителството в Съвета ще бъде министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Вицепремиерът по вътрешен ред и сигурност

ще координира подготовката

на парламентарните избори

Правителството възложи на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 26 март. Той организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и националния референдум, съгласувана с ЦИК. Той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Министърът на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

На правителственото заседание беше приета и план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на избори за народни представители. С одобрените средства в размер на 29,9 млн. лева ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и провеждането на вота.

Актът на Министерския съвет е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс.

Средствата по план-сметката ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 година.

Одобрена е българската позиция за неформалното заседание на Европейския съвет в Малта

Правителството одобри българската позиция за предстоящото неформално заседание на Европейския съвет на 3 февруари във Валета, Малта. Страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

Дискусията ще се фокусира основно върху предизвикателствата, свързани с външните аспекти на миграцията, като се очаква приемането на Декларация от Валета. Принципното разбиране на България е, че е необходимо ефективно прилагане на всеобхватен набор от мерки в областта на миграцията и защитата на външните граници. Предложенията, съдържащи се в проекта на Декларация от Валета, съответстват на този подход и поставят акцент върху запазването на бдителността по отношение на всички миграционни маршрути. От особена важност е ангажиментът на всички държави-членки за създаване на подходящи условия, насърчаващи връщанията и реадмисията на мигранти, включително чрез разработването на единен списък на „сигурни трети страни/страни по произход” извън ЕС.

Във формат ЕС-27 държавните и правителствени ръководители ще обсъдят и темата за общото бъдеще на Съюза, отчитайки обявеното намерение на Великобритания да стартира формално преговори за излизане от Съюза, както и предстоящото отбелязване на 60-ата годишнина от подписването на Договорите от Рим. България подкрепя идеята за Европа като съюз на сигурността, основан на принципа на солидарност и взаимопомощ, и категорично се обявява против концепциите за „многоизмерна Европа” или „Европа на различните скорости”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България