Първо заседание на съвета към БЧК за Хитрино

Първо заседание на Обществения съвет за управление на финансовите средства от кампанията за Хитрино ще се проведе в централата на Български червен кръст в сряда. На него ще присъства и кметът на пострадалото село Нуридин Исмаил. Ще бъдат обсъдени нуждите от подпомагане на пострадалите и как ще бъдат разпределяни набраните средства от кампанията, става ясно от съобщение на сайта на БЧК.

Националната кампания на червенокръстците набра близо 2 млн. лв. Над 1 милион SMS-а на тел 1466 са изпратили български граждани, а финансовата подкрепа по банков път е в размер на 907 156 лв.

Във вторник в Хитрино започна активно разчистване на видимо опасните сгради. Назначени са 30 безработни, които да съдействат по разчистването. В същото време се чакаше и точното становище на инженери за състоянието на всички засегнати сгради. Въз основа на това ще бъдат изготвени количествено-стойностни сметки за всяка една постройка, каза зам.-кметът на Хитрино Ахмед Ахмед. Ще се анализират и точните щети.

Вече са поставени 15 фургона в населеното място. Във вторник бяха назначени и 4-ма служители, които да приемат заявления за социално подпомогане. Хората ще бъдат подпомогане за смъртен случай в семейството, за неотложни разходи, за продължително лечение и възстановяване, за ремонти на домовете.

През цялата зима населението ще получава топла храна срещу купони. Назначени са двама готвачи.

Не са забравени и животните. Повече от 10 тона храна ще бъде раздадена в Хитрино за селскостопанските животни, кучетата и котките от фондацията „Четири лапи“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България