Пътешественик, обиколил 152 страни, гостува на ученици в Търново

Снимка: Веселина Ангелова

Заклет пътешественик обиколил стотици държави в цял свят гостува на ученици във Велико Търново. Росен Андрей Охеда е минавал пътя на смъртта в Боливия, плувал е с акули в океана, „здрависвал„ се е с тюлени, косатки и делфини. Преживявал е срещи със страховити животни, попадал е в разбойнически квартали и на места без капка цивилизация. Може да разказва истории, които често звучат като легенди, но всички са по действителен случай, защото той е главният герой в тях.

През последните две години ставата все по-популярен в България заради приключенската си натура и страстта си да обикаля света.

Росен Андрей Охеда е роден в Хавана през 1972 г. от майка – българка и баща – кубинец, има канадски паспорт и дом в Хасково. Но неговото „вкъщи“ може да е всяка точка на света.

„Аз летя от четиримесечен, защото една година живеехме тук, две години – в Куба и така, докато не навърших 15. После поживях с нашите в Русия и учих една година астрономия в Москва, но завърших туризъм в Канада. Какъв друг да стана, освен пътешественик“, казва Росен, който от няколко дни е във Велико Търново и се среща с ученици, които не спират да го разпитват как кръстосва света и с какво се храни.

„Все това ме питат децата – ял ли съм бръмбари. Много гледат телевизия сигурно, но аз не съм сървайвър като тези, които участват в играта и ядат какви ли не странности заради шоуто. Да, опитвал съм всякакви неща и не съм харесвал вкуса на всичко, но опитвам, защото ми го предлагат домакините. Когато си гост, не можеш да откажеш, особено, когато става дума за страни, в които такъв отказ е равен на обида. Не ми харесва, но преглъщам“, усмихва се пътешественикът.

Росен Андрей бил едва на 7 г., когато нарисувал първата карта на България. Имал късмета да попадне на учителка, която да го похвали за първия му опит и да го насърчи да продължи да се интересува от света.

„Тогава започнах да мечтая. Слушах истории от дядо си, който беше запален по географията. Гледах в захлас научно-популярни филми” , разказва пътешественикът.

На 27 г. осъществил първата си мечта – да види Хаваите. Останал там два месеца, за да може да усети страната и хората.

„Сега оставам по четири месеца в един регион. За по-малко е невъзможно да опозная страната. На първо място за мен е природата, после искам да разбера културата на хората, начина, по който живеят. Затова, когато пътувам, се старая да живея като тях и като тях се придвижвам. Не наемам коли, не търся таксита, случвало ми се е да пътувам с раздрънкани частни коли, ама ние тук не знаем какво е раздрънкана кола. Веднага давам пример. Представяш ли си комби, в което сме 11 човека и четирима от тези 11 са тръгнали да си търсят нов живот някъде на друго място и пътуват с цялата покъщнина. Багажът е на тавана. Това комби беше клекнало до земята“, казва пътешественикът.

Въпросното комби на два пъти сдало багажа и то по средата на джунглата. Нашенецът хукнал да снима дивата природа и животните, докато шофьорът не го дръпнал настрани да му каже, че наоколо гъмжи от отровни змии, слонове, хиени и лъвове.

"90% от хората на планетата живеят бедно. Точно при тях обаче откривам най-сърдечни приятели. Вероятно, защото тези хора няма какво да губят и живеят кратко. В Етиопия например жената живее до 50 г. мъжът – до 48 и това е сега“, споделя Росен.

Той признава, че Европа не му е любимият континент, макар че е бил във всички европейски страни. Те са подредени, хората са студени и затворени, затова и той не обича да се връща там. Не обича да ходи и в силно милитаризирани страни, с военни конфликти и силно полицейско присъствие. В Борунди без малко да го застигне война, на границата на Колумбия и Панама по някаква чудо не станал заложник. „Пресичах границата с хора от местните племена. Военните в Колумбия като ме видяха, директно си ме предупредиха, че с този паспорт ще ме отвлекат. Аз им се изсмях, но като се върнах у дома, прочетох, че само на това място, 17 чужденци са били отвлечени с искане за откуп от държавите им“, казва Росена Андрей.

Бил е на всички континенти, включително в Антарктида, където е стъпвал на айсберг, бил е в Океания, в цяла Южна Америка… Общо 152 страни е прекосил до момента Росен Андрей. Сега се подготвя за следващото си голямо пътешествия в Африка – неговата любима дестинация.

Казва, че е възможно да обиколиш планетата, но на бегом. Ако искаш да видиш всяко кътче, да усетиш духа на страната и хората, ти трябват 300 земни години живот.

„Остров Макарей в държавата Кирибати, която е на четирите полукълба на планетата , е едно от най-мистичните места, на които съм бил”, споделя Росен.

Кацнал със самолетче на футболното игрище в Маракей. Островчето е с лагуна и в него живеят осем племена и числом и словом 1400 маракейци – без полиция, съд, електричество, без нищо, което да напомня съвременния живот. Вождовете на племената съставят правилата за живот и всеки провинил се, а това най-често са младежи, които са се напили с внесен контрабандно алкохол, бива осъден на изгнание без право да се върне на острова. Но и това било мястото, където Росен видял най-спокойният живот на света.

Четири вещици пазели островчето и той, като гост, бил длъжен да им поднесе подарък. Според легендата всеки външен трябва да отиде да се поклони на четирите края на острова, където има по едно малко параклисче с черепа на всяка вещица. И да обиколи острова по посока обратна на часовниковата стрелка. И Росен Андрей изпълнил ритуала, за да му позволят да остане.

За още много страни мечтае Росен Андрей, включително и Саудитска Арабия и Сирия, където се водят войни и където граждани със западни паспорти трудно влизат по сами, иска да види и Азия, където сам и без туристическа група не може да отиде, но Нова Зеландия е страната, в която той би искал да преживее старините си. Спокойна, красива и с малко население.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България